Így varázsolhatod egészségessé a palacsintát
2021. August 30.A palacsinta örök klasszikus, nem lehet megunni. Sokak fejében azonban nem más, mint üres kalóriabomba, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha ügyesen variáljuk az alapanyagokat, akár cukor- és/vagy lisztmentesen is elkészíthetjük kedvenc finomságunkat.
Gyermekkorunk kedvence megunhatatlan, hiszen egyszerű, gyors és elképesztően finom. A legjobb talán az benne, hogy sósan vagy édesen is fogyasztható. Te hogy szereted? Meríts ötletet alábbi receptjeinkből, próbálj ki valami újat!
Banánpalacsinta. Hallottál már róla? A világ legegyszerűbb dolga: adagonként egy tojásra, és egy kisebb méretű banánra lesz szükséged. Semmi másra, ugyanis természetes cukortartalma miatt a banán elég édes ahhoz, hogy ne kívánjon további édesítést. A hozzávalókat turmixold vagy egy villa segítségével tördeld össze, a pépet pedig keverd el, és egy serpenyőben süsd ki, mintha tükörtojást csinálnál. Voilá, már kész is. Házi készítésű lekvárral vagy dzsemmel, pár szem ribizlivel és szederrel maga a megtestesült mennyország!
Gluténmentes palacsinta? Naná! Bátran használj magliszteket zabból, lenből, gesztenyéből vagy hajdinából! Ha laktózmentesre, tejmentesre is készítenéd, a szódavíz mellé jöhet a kedvenc növényi tejed. Mivel ajánljuk? A gesztenyelisztből készült palacsintához szerintünk a mogyoróvaj illik legjobban, bár csínján kell vele bánni magas zsírtartalma miatt. Ha valami ennél különlegesebbre vágynál, próbálj ki más diófélékből készült krémeket, hozzáadott cukor nélküli földimogyorós-mandulásat például találsz a Mixitnél, de ha hagyományos holland kakaóport keversz el darált dióval és tetszőleges édesítővel, valamint kevés rizsitallal (hogy kenhető legyen), szintén fejedelmi ízélményt fogsz kapni.
Tudtad, hogy nemcsak a fű lehet zöld, hanem palacsinta is? A spenót az egyik legegészségesebb salátanövény. Ha friss spenótot használsz, sütés előtt párold meg, majd a többi hozzávalóval együtt leturmixold le. Isteni, ha zsírszegény sajtokkal kombinálod, jöhet a feta vagy a cottage cheese, némi zöldfűszer, fokhagyma, és már kész is a szédítő, teljes értékű ebéd. Érdemes kipróbálni mozzarellás, paradicsomos, sonkás, joghurtos változatban is.
Ne feledd, a palacsinta akkor a legfinomabb, ha friss és még meleg. Melyiket próbálod ki először?