Így teheted izgalmassá a legegyszerűbb krémleveseket
Sokan úgy gondolják, hogy a krémlevesek gyakorlatilag annyiból állnak, hogy tetszőleges zöldséget vagy gyümölcsöt leturmixolunk tejszínnel, aztán kész, kifújt. Ebben van némi igazság, de hadd nyugtassunk meg; többféle opció is van, amivel feldobhatod a dolgot, sőt, a mindenmentes krémleves sem ördögtől való. Nézzük is!
Alternatív tejszínek
Ha laktóz- vagy tejfehérje érzékeny vagy, egyértelmű, hogy valamiféle B opcióhoz kell folyamodnod, de akkor se vesd el az ötletet, ha nincs ilyesféle problémád. A laktózmentes tejszín például általában édeskésebb hétköznapi társainál, így a gyümölcslevesek kiváló alapanyaga. A kókusztejszín könnyedén el tudja vinni az étel ízvilágát –fűszerezéstől függően – keleties, karibi vagy akár mediterrán irányba. A kukorica- vagy a krumplilevesnek kifejezetten jól áll, de a karfiollevesnek is jót tesz. Az olyan markáns ízeknek viszont, mint a brokkoli vagy a káposzta, a rizstejszín semlegessége a tökéletes komplementer.
Levesgyöngy és tészta helyett
Önmagában egy krémleves lehet unalmas, pedig ezerféle “feltéttel” feldobhatod. A klasszikus levesgyöngy helyett nyugodtan kísérletezz tortilla chipsszel. De ugyanígy működhet egy vastagabb – például hullámos – sós chips is. Nem igényel plusz erőfeszítést, mégis olyan, mintha valami nagyot durrantottál volna. Ha kicsit többet tennél az ügy érdekében, piríthatsz baconkockákat vagy kísérletezhetsz zöldségdarabokkal is. Az aprított póréhagyma vagy a pici olajon lepirított karfiol mind dobnak végeredményen. Jó hír, hogy ezek szintúgy gluténmentes alternatívák, de ha nagyon ragaszkodsz a tésztához, a rizstészta is jól tud illeszkedni, csak vedd a fűszerezést kissé keletiesre. (Például a kardamom igazán izgalmassá tudja tenni a leghétköznapibb leveseket is.)
Fűszerezés
És ha már fűszerezés; ugyanazt az alapot rengeteg irányba el lehet vinni. A chili-pirospaprika-oregánó-fokhagyma kombinációja mexikói ízvilágúvá varázsolja majd a végeredményt. Ez jól működhet akár egy krumplileves esetében is a már említett tortilla chipsszel. A bazsalikom-oregánó a mediterrán ízek alapkombinációja. A póréhagymalevest nyugodtan kínáld meg egy pici ázsiai ízvilággal (és így már jöhet is a fent említett rizstészta)! Gyümölcslevesek esetében is érdemes kísérletezni, a szilvának például pompás kísérője a fahéj, a barackot pedig a gyömbér tudja eszméletlenül feldobni.