Így kezdődik a nap a világ különböző tájain – terítéken 8 izgalmas reggeli
2020. February 3.Úgy tartják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, így nem csoda, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain egyaránt megadják a módját. Lássuk, mit esznek Japántól Spanyolországig!
Dél-afrikai Köztársaság
Amikor nem a kiadós angol reggelire esik a választásuk, akkor ruskot esznek teával. A rusk nem más, mint egy gabonaféléből készült kétszersült jellegű étel, amelybe gyakran kerül mazsola, csokidarabok vagy olajos magvak. Kemény, ropogós (akár a cantuccini), ezért teába mártogatva fogyasztják.
Japán
A teljes japán reggeli miso levesből, halból, rizsből és további kiegészítő fogásokból áll. Sőt fermentált szójababot (natto) is szívesen fogyasztanak, habár erős illata és fura állaga miatt ez szinte érthetetlen a külföldiek számára.
Dánia
Apró szendvicsek reggelire? Naná! A dán napindító nem csupán nagyon finom, hanem igen mutatós is: smørrebrødok széles választékából pakolhatunk a tányérunkra. A kis rozskenyérszeletekre füstölt hering, főtt tojás, uborka, friss zöldfűszerek, retek, vaj és sajt kerül.
Spanyolország
Nem kerítenek túl nagy feneket a reggelinek Spanyolországban: általában kávét isznak, mellé pedig kekszet fogyasztanak. Kivétel a csokis churros… Ha erre esik a választásuk, akkor porcukorral gazdagon meghintett fánkokat mártogatnak olvasztott csokiba. Nem semmi reggelire…
Skócia
Az angol reggeli egy variációja hódít náluk: bacon, tojás, bab, gomba, kolbász, black pudding (véres hurka jellegű étel) és haggis kerül az asztalra. Inkább hétvégén fogyasztják, vagy furcsamód este, pár ital mellé.
Franciaország
Nem meglepő, hogy a kifinomult franciák reggelire sem esznek meg bármit, isteni vajas croissant-nal és kávéval kezdődik a napjuk.
Marokkó
Msemen, azaz laposkenyér vagy pita a közkedvelt reggeli arrafelé, mézzel, teával fogyasztják. Létezik hússal és sajttal töltött verziója is, de ez inkább a nap további részében, ebédre vagy vacsorára kerül az asztalra.
Ausztrália – avokádós toast Vegemite „krémmel”
Ausztráliában már akkor is divatosnak számított avokádós toastot reggelizni, amikor a világ még nem tudott eme nagyszerű ételről. Itt azonban kerül bele – azaz pontosabban rá – egy kis csavar: a toastkenyeret először megvajazzák, majd Vegemitével (vagy más élesztőkivonatos kencével) kenik meg, majd erre pakolják az avokádószeleteket. És hogy mit isznak mellé? Lelkes kávéfogyasztók.
Forrás: love FOOD