Idén nyáron legyen mindig a hűtődben nice cream!
2022. June 8.Itt a nyár, az elegendő folyadékpótlás mellett gondoskodnunk „kell” valami hűsítő finomságról is! Viccet félretéve, most kezd dübörögni a házi fagyik, jégkásák, jégkrémdesszertek ideje, egészítsük ki a sort a finom és változatos nice cream elnevezésű jeges csodával!
A fagyi, ha vegán
Neve az angol nice (kedves) és ice cream (azaz fagylalt) szavakból, kifejezésekből áll. A „nice” szó esetén azért a kedves jelzőt emeltük ki, mert a nice cream a vegánok legkedvesebb válasza és megoldása az extrán krémes, ám állati eredetű hozzávalókat (például zsíros habtejszínt) nem tartalmazó hűsítő desszertre.
Végy pár érett banánt!
A gyümölcs ugyanis minden nice cream alapja, a krémes állag biztosítója. Mindenképpen érett, sőt akár túlérett (de még nem kásás) banánra lesz szükségünk. Vágjuk kisebb darabokra, és egymástól sütőpapírral elválasztva tegyük fagyasztóba. Ez a lefagyasztott banán lesz a fagylaltunk alapja.
Ez is érdekelhet: A sztracsatella nem csak fagyi lehet!
Hogyan készítsük el?
A fagyott banánt dobjuk turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Adhatunk hozzá (növényi) tejet, például a kókusztej zsírosabb részét vagy magvajakat, ha passzol a többi összetevő ízéhez (a népszerű és könnyen beszerezhető mogyoróvaj szuper választás). Természetesen állati eredetű hozzávalókkal is mixelhetjük a fagyit, de fontos kiemelni azt a jó tulajdonságát, hogy pusztán vegán alapanyagokkal is garantált a krémesség.
A kész alapot tovább turmixolhatjuk tetszőleges ízesítőkkel: (vegán) kakaóval, csokival, különböző gyümölcsökkel, például eperrel, bogyós gyümölcsökkel, szilvával, barackokkal. Ízesíteni is ér: fahéjjal, vaníliával vagy akár rummal – ez utóbbit például szilvához ajánljuk. És még egy jó hír: a hozzáadott finomított cukrot nyugodtan elfelejthetjük, az érett banán nemcsak krémesít, hanem édesít is.
Kapcsolódik:
500 Ft is lehet egy gombóc fagyi – az alapanyaghiány nyári kedvencünk árára is kihat