Idén is vár a Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton
Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából. A hagyományosan három napos rendezvényt az ünnepi hétvégén pénteken, szombaton és vasárnap tartják meg.
Tipp: Íme a 2022-es Országtorta!
Főszerepben a gabona
Az idei gasztronómiai vezérmotívum, a magyar gabona szorosan kapcsolódik az ünnephez. „Magyar és nemzetiségi ételek, alapanyagok a Kárpát-medencében – ez akár a mottónk is lehetne. Az idei év kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, hogy felhívjuk a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre, ahogy jelen van gasztrokultúránkban. Az eseményen kóstolható lesz például tárkonyos-tejszínes köleskása vargányával. A köles az egyik legősibb gabonafélénk, jelentősége a kenyérgabonák megjelenésével a háttérbe szorul. Főzéskor ötszörösére dagad, így a leggazdaságosabban szállítható gabonaféle volt. Ínségekkor gyakran ezzel segítették ki egymást a városok. Értékes fehérje- és ásványianyagtartalma miatt nagyon egészséges, miközben gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Receptünkben szaftos kásának készítjük el, gazdagon vajjal, a tárkony, a vargánya és a tejszín triója elképesztő harmóniát hoz létre.”
Magyar gyümölcs, méz, kolbász, sör – széles a paletta
„Folyamatosan keressük azokat az alapanyagokat ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat amikre fel kell hívnunk a nagyközönség figyelmét. Így például magyar gyümölcsök ízeit – lekvároktól, gyümölcssajtoktól, gyümölcsboroktól a pálinkáig – kézműves kenyereket, lepényeket és süteményeket, mézeket, kolbászokat és füstölt húsokat, ízletes zöldségkészítményeket, de természetesen kapható lesz az ünnepi borsodi sör mellett sok kézműves sörfőzde egyedi terméke is.”
Karcagi birkapörköltet és bogyiszlói csülkös pacalt is kóstolhatunk
Az eseményen közel 200-an főzik a Duna partján Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, készül többek közt bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma és csángó ételek, szatmári töltött káposzta, birkapörkölt Karcagról, csiptetett ponty és sok más halkészítmény, sparhelten sült lepény, langalló, töltött lángos.
„Visszatérő barátainkként érkeznek olyan emberek, akik szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételt, ételfőzési eljárást mutatnak be. Így idén Felvidékről Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly községből kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd. Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott húsos galuskának nevezik – készítenek. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott birkapörkölt Karcagról, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.
A Magyar Ízek Utcája (MIU) a Lánchídtól az Erzsébet hídig, vagy ha úgy tetszik a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Rakparton várja vendégeit.
További információ: Magyar Ízek Utcája (szentistvannap.hu)
Ezt már olvastad?