Honnan kapta az IPA sör a nevét?
Anglia az egész világban terjeszkedett, sört akartak exportálni más országoknak. Az IPA-khoz (Indian Pale Ale) nagy mennyiségű, észak-Angliából származó komlót használtak. Ez azért volt, mert a komló segített tartósítani az italt az Indiába vezető hajóúton.
Ezt Patrick McGovern a Pennsylvania Museum Egyetem professzora, a Biomolekuláris Régészeti Projekt vezetője a nemrég megjelent Ancient Brews: Rediscovered and Re-created című könyv szerzője mondta a Business Insidernek. Hozzátette, a hajózás volt akkoriban a leggazdaságosabb, legkönnyebb szállítási mód folyadékok számára.
Viszont a folyamat alatt még mindig fontos volt az italok frissen tartása. Emellett némi éréssel is számolniuk kellett. Tehát nem csak a tartósításról volt szó, hiszen bizonyos mennyiségű oxigén bejut a hordókba, melyek reakciókat indítanak be. Ezek újabb ízeket és aromákat eredményeznek – teljesen szándéktalanul.
A nem kívánatos aromák kialakulása ellen raknak a hordókba extra komlót, mely eredményezi a rendkívül komlós ízvilágot, az IPA sört. Még egy ókori római író, idősebb Plinius is megjegyezte: „Az emberek minden másnál több időt töltöttek azzal, hogy kitalálják, hogyan tudják tartósítani az italaikat.”
forrás: businessinsider.com