Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Honnan kapta a hamburger a nevét?

2022. April 23.

Hát Hamburgból, Németország egyik legnagyobb városából! – vágja rá bárki gondolkodás nélkül. Kedvenc gyorsételünk hasonló hangzású neve minden bizonnyal mélyebb összefüggéseket sejtet – ebben megegyezhetünk. Nézzük, miként történhetett, hogy az amerikaiak egyik nemzeti étele egy német városról kapta a nevét!

Teljesen egyértelmű és dokumentált magyarázatot nem sikerült még találni, de a 18., majd még inkább a 19. században rengeteg európai vándorolt ki az Egyesült Államokba egy jobb élet reményében. Ezek az emberek magukkal vitték az új hazába a nyelvüket, kultúrájukat és kedvenc ételeiket is. Az egyik ilyen a Hamburg steak volt, ami eredeti formájában darált hús aprított hagymával összekeverve, tojással és zsemlemorzsával összefogva, végül enyhén fűszerezve, majd kisütve. Ez a húspogácsa lenne a ma ismert hamburger prototípusa. A neve előbb Hamburg steakről „Hamburgs”-ra rövidült, majd amikor elkezdték két szelet kenyér közé tenni, hamburger lett. Egyes források szerint a hamburger szó egy New York-i étterem étlapján jelent meg először 1873-ban. De ez csak egy magyarázat a sok közül, valójában úgy tűnik, hogy az 1800-as évek második felében többeknek párhuzamosan az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a húspogácsát két szelet kenyér közé csomagolták, és így vásárokon, rendezvényeken evőeszköz nélkül tudták kínálni.

Témába vág: Így reggelizik a magyar, a kakaós csiga sosem megy ki a divatból

Szendvics-e a hamburger?

Meglepő, de hivatalosan nem, egyébként az amerikaiak azon is vitatkoznak, hogy a hot dog szendvicsnek számít-e. Na, de vissza a hamburgerekhez és a szendvicsekhez!

A 18. századi esős Angliában Sandwich grófjának elege lett abból, hogy az ebédidő megakasztotta a napi teendőinek elvégzésében. Ezért aztán arra utasította szakácsait, hogy a húst csomagolják két szelet kenyér közé, így ezt az ételt magával tudta vinni, és az ügyei intézése közben elfogyasztani. Ekkor született meg a szendvics.

Ha a szendvics alapvetően hús két szelet kenyér között, és a hamburger is hús két szelet kenyér között, akkor miért ne lenne szendvics a hamburger? Erre számos magyarázat létezik, például, hogy másféle a hús, vagy a hamburger zsemlébe kerül, nem pedig kenyérbe. A sorok között olvasva viszont az a legvalószínűbb, hogy valamiféle amerikai nemzeti büszkeség lehet az igazi ok, hogy ne csak egy „egyszerű” szendvics legyen (amit ugye egy angol talált fel…) a nemzeti ételük…

Ezt már olvastad?

Tényleg finomabbak a keresztben kettévágott szendvicsek?

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden napra hamburger

Minden napra hamburger

Receptválogatásunkba 7 igazán nagy kedvenc került.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!