Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan süssünk otthon gesztenyét?

2021. október 23.

A kellemetlenül nyirkos, borongós késő ősz, kora tél egyik fénypontja a (sétáló)utcákon szálló sült szelídgesztenye illata. Az árusok láttán kedvet kaphatunk otthon is elkészíteni magunknak, hiszen ilyenkor a nagyobb boltokban, piacokon kapható gesztenye kimérve, igaz, nem túl olcsón. De hogyan fogjunk hozzá? Hogyan lesz tökéletes a végeredmény? 

 

Témába vág: A házilag sült gesztenyéből gesztenyevajat is készíthetünk. Mogyoróvaj imádóknak kötelező kipróbálni! 

 

A legfontosabb lépés, hogy sütés előtt mindig áztassuk be, miután a külső kemény héjat kereszt alakban bemetszettük. Áztatni azért fontos, hogy a gesztenye pirítás közben ne száradjon ki. Így nemcsak puhább lesz, hanem a héját is könnyebben le tudjuk fejteni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy meddig szükséges meleg vízben áztatni, de legalább 1 óra csak jót tesz neki. Ezután leszűrjük, és már piríthatjuk is. 

Hogyan süssük? Még puhább lesz a gesztenye, ha párásítunk, azaz a sütő aljába egy vízzel teli edényt helyezünk, és így melegítjük fel a sütőnket 200-220 °C-ra. A sütési idő a gesztenyék méretétől függően kb. 30-45 perc. Érdemes alufóliában sütni (vagy a szemeket sütés után 15 percre nejlonzacskóba csomagolni), hogy a lehető legkönnyebb legyen a héjtól megválnunk. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Friss gesztenyét ennénk, de süssük vagy főzzük?

Friss gesztenyét ennénk, de süssük vagy főzzük?

Mindkét módon megéri elkészíteni ezt a klasszikus őszi csemegét.
Így készíthetsz gesztenyepókot!

Így készíthetsz gesztenyepókot!

Szükséged lesz gesztenyére, gyufaszálakra és színes fonalakra

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.