Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan süssünk otthon gesztenyét?

2021. October 23.

A kellemetlenül nyirkos, borongós késő ősz, kora tél egyik fénypontja a (sétáló)utcákon szálló sült szelídgesztenye illata. Az árusok láttán kedvet kaphatunk otthon is elkészíteni magunknak, hiszen ilyenkor a nagyobb boltokban, piacokon kapható gesztenye kimérve, igaz, nem túl olcsón. De hogyan fogjunk hozzá? Hogyan lesz tökéletes a végeredmény? 

 

Témába vág: A házilag sült gesztenyéből gesztenyevajat is készíthetünk. Mogyoróvaj imádóknak kötelező kipróbálni! 

 

A legfontosabb lépés, hogy sütés előtt mindig áztassuk be, miután a külső kemény héjat kereszt alakban bemetszettük. Áztatni azért fontos, hogy a gesztenye pirítás közben ne száradjon ki. Így nemcsak puhább lesz, hanem a héját is könnyebben le tudjuk fejteni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy meddig szükséges meleg vízben áztatni, de legalább 1 óra csak jót tesz neki. Ezután leszűrjük, és már piríthatjuk is. 

Hogyan süssük? Még puhább lesz a gesztenye, ha párásítunk, azaz a sütő aljába egy vízzel teli edényt helyezünk, és így melegítjük fel a sütőnket 200-220 °C-ra. A sütési idő a gesztenyék méretétől függően kb. 30-45 perc. Érdemes alufóliában sütni (vagy a szemeket sütés után 15 percre nejlonzacskóba csomagolni), hogy a lehető legkönnyebb legyen a héjtól megválnunk. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!