Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Hihetetlen! Ez a luxusétel régen a szegények eledele volt

2022. November 21.

Manapság kétségkívül luxusétel a kaviár, de ez nem mindig volt így. A Moscow Times cikke szerint régen nem volt több, mint egy teljesen hétköznapi fogás. Az esetek többségében azt tekintjük luxuscikknek, amit nehezen lehet beszerezni, ezért a piac törvényei alapján az ára is borsos. Ez szül olyan furcsa eseteket, hogy egyes termékeknek nem azért magas az áruk, mert kiemelkedő minőséget képviselnek, hanem azért, mert egészen egyszerűen kevés van belőlük. De vissza a kaviárhoz! 

A 12. században a tokhal, amiből az ikra – az igazi kaviárok alapja – származik, sokkal elterjedtebbnek számított, mint napjainkban. A homárhoz hasonlóan nem tartották akkoriban értékes halnak, közben pedig a halászok felfedezték, hogy a felnőtt nőstény tokhalakban rengeteg az ikra. Mivel nem tehették meg, hogy bármi ehetőt is veszni hagyjanak, ez a sok ikra lett az egyik alapvető táplálékuk, fogyasztották önmagában vagy zabkásával. Az első orosz cár, Rettegett Iván nagyon megkedvelte aztán a kaviárt, és őt utánozva az orosz elit is elkezdte lelkesen fogyasztani, így a Romanov-ház idejében már luxusfinomságnak számított.

 

Tipp: III. Károlynak van pár bizarr szokása, ha ételről van szó 

 

Meg kell említenünk, hogy nem minden kaviár egyforma. Ezt a boltban kapható kaviárokon is láthatjuk, mivel többféle színű és méretű is kapható. Az igazi kaviár viszont kizárólag a tokhal ikrája lehet. Egy nőstény tokhal csak megszületése után 8, néha 20 évvel kezd ikrákat termelni. A túlzott halászat következtében a tokhal veszélyeztetett fajnak számít, emiatt a mai kaviárok gyakorlatilag mindig halgazdaságokban tenyésztett halakból származnak. A kaviár feldolgozása nagyon munkaigényes, kizárólag emberi erővel végezhető folyamat, ezen tényezők együttese az oka az igazi kaviár magas árának.

Az is érdekes, hogy földrajzilag miként változott a kaviár ára. A gazdagok eledele gyorsan átterjedt Oroszországból Európába, és az árak magasak maradtak. Az Egyesült Államokban a nagy tokhalállomány miatt viszont annyira olcsón adták továbbra is, hogy a 19. században a szórakozóhelyeken gyakran kínáltak ingyen kaviárt „snackként” az italok mellé. Emiatt Amerikában csak a 20. századtól tekintik luxusételnek.

 

Forrás: mashed

 

Ez is érdekelhet: 

Miért olyan nagy szám a szarvasgomba?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!