Halak, csoki, kefir – ezek az ételek segíthetnek megőrizni bőröd fiatalosságát
2022. April 7.Bár a fiatalság forrása sajnos csak mítosz, sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük bőrünk fiatalosságát, szépségét, hidratáltságát. A megfelelő mennyiségű pihenés és a napi bőrápolási rutin mellett az étkezésünk is nagyban befolyásolja a bőrünk állapotát. Mutatjuk, mely ételek segítenek igazán felvenni a harcot az idő múlásának hatásaival.
Zöldségek
Azt már tudjuk, hogy mindennapos zöldségfogyasztással rengeteget tehetünk szervezetünk egészségéért. Egy kutatás rámutatott, hogy azok a nők és férfiak, akik zöldségekben, gyümölcsökben és halakban gazdag étrendet követtek, jóval kevesebb mimikai ráncot tudhattak magukénak. Válasszunk leveles zöldeket, ezekben sok a C-vitamin, A-vitamin, vas és kalcium. Az A-vitamin és származékai azért különösen fontosak, mert hatékonyan védik a bőrt az UV-sugárzás káros – és egyben bőröregítő – hatásaitól.
Halak
Omega-3 zsírsavtartalmuk révén szintén közreműködnek az UV-sugárzás elleni védekezésben, csökkentik a gyulladásokat, és hozzájárulhatnak a kollagén lassabb, kisebb mértékű lebomlásához. Ez pedig azért lényeges, mert a kollagén hiánya vezet a ráncok kialakulásához. Fogyasszunk legalább hetente egyszer lazacot, makrélát vagy tonhalat!
Tipp: Tavaszi vitaminmustra retektől a karalábéig
Gyümölcsök
Rendkívül egészséges valamennyi fajtájuk, de most emeljük ki a likopint tartalmazó gyümölcsöket! A likopin vörös pigment, számos bogyós gyümölcs vagy például a paradicsom élénkvörös színét biztosítja, és ami még fontosabb: erős antioxidáns, fényvédő tulajdonságokkal bír.
Olívaolaj
Számos pozitív élettani hatása ismert, többek között segíthet megelőzni a sztrókot, védi szívünk egészségét, illetve jót tesz a bőrünknek is. Egyszeresen telítetlen lipideket és antioxidánsokat is tartalmaz, E-vitamint és polifenolt, amelyek szintén a kollagén lebomlását akadályozhatják meg vagy lassíthatják le.
Hüvelyesek
A babok, lencsék, borsók mind-mind gazdagok vasban, magnéziumban, káliumban, folsavban, ezek egyaránt fontosak a bőr egészségének megőrzése érdekében.
Kávé
Mérsékelt fogyasztása kifejezetten jótékony hatású. Bőrünknek sem utolsó a kávéivás! Azzal a képességével, hogy összehúzza az ereket, a koffein segít csökkenteni a bőrpírt, a duzzanatokat és a gyulladásokat. Antioxidánsokban szintén gazdag.
Mandula
Az egészséges zsírok egyik legjobb forrása, A-, B- és E-vitaminjai javítják a bőr általános állapotát, és segíthetnek felvenni a harcot a gyulladásokkal szemben.
Kurkuma
Nem véletlenül gyakori összetevője a különböző bőrápolási szereknek! Ismert antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító fűszer (gyógynövény), és bőrnyugtató hatása sem elhanyagolható.
Kefir
Probiotikumokat, fehérjéket, kalciumot és B-vitamint tartalmaz – arányaiban többet, mint a joghurt. Külön kiemelendők a probiotikumok: ha pattanásos, rosaceára hajlamos, aknés bőrrel küzdünk, érdemes gyakran fogyasztanunk.
Étcsoki
A végére hagytuk a legjobbat! Bizony, bőrünk védelméért 1-1 kocka csoki is támogatandó nasi! Antioxidánsokban gazdag, viszont mindenképpen legalább 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé kerüljön a kosarunkba!
Kapcsolódik:
Forrás: The Healthy