Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hagyományos magyar fogások, amelyeket nem lehet nem szeretni

2022. December 20.

Habár az olasz, kínai, thai és egyéb nemzetek konyhái is egyre inkább teret nyernek, a vasárnapi ebéd továbbra is magyaros fogásokból áll a legtöbb család esetében. Ha kezdünk kifogyni az ötletekből, de mindenképp valamilyen hazai ételt szeretnénk készíteni, akkor érdemes tovább olvasni, mert az alábbiakban számos szuper tippet osztunk meg.

Hagyományos magyar ételek

Mivel mással lehetne kezdeni a listát, mint a gulyással, mely az egyik leginkább ismert a magyar ételek között. Fazékban is készíthető, de tény, hogy bográcsban a legfinomabb. Minden egyes bográcsozás kiváló alkalom arra, hogy a család összegyűljön és a bogrács körül beszélgessen. A kerti partik központjában is rendszerint a bográcsgulyás áll. A hagyományos gulyás sokkal sűrűbb, mint a babgulyás, mely szintén nagy népszerűségnek örvend. Habár a babgulyásba nem kell burgonya, ettől függetlenül sokan tesznek bele. Abban viszont nincs vita, hogy akár sima, akár babgulyás készül, a paprika kihagyhatatlan hozzávaló!

A halászlé a Duna- és Tisza-parti halászoktól terjedt el. Különösen télen népszerű étel, olyannyira, hogy karácsonykor is gyakran az ünnepi menü részét képezi. A hagyományos halászlé csukával, ponttyal vagy süllővel készül. Akárcsak a gulyást, a halászlét is lehet fazékban készíteni, de kétségkívül bográcsban az igazi.

Ha nyár, ha Balaton, akkor csakis a lángos! Tejföllel, sajttal, fokhagymával, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a töltött típusok is. Habár legjobb a strandon elfogyasztani a lángost egy kiadós pancsolást követően, gyakorlatilag az év bármely napján kellemes éhségcsillapító. Az otthon készített lángossal mindössze egy probléma van, biztosan nem elég egyetlen darab, így érdemes többet is kisütni egyszerre!

Sertés- vagy marhahúsból mégis mi más készülhetne, mint egy nagy fazék ízletes, szaftos pörkölt. Szinte nincs is olyan magyar étterem, ahol ne lehetne kapni. Ahogy a magyaros ételek többségébe, úgy ebbe is bőven kerül paprika.

Ha már magyar ételek, akkor nem mehetünk el szó nélkül a desszertek mellett sem. Az egyik leghíresebb magyar desszert a somlói galuska, melynek megalkotója Szőcs Béla József. A somlói galuska a magyar éttermekben biztosan ott van az étlapon, de a sütni szerető háziasszonyok akár otthon is elkészíthetik. Arra viszont jobb felkészülni, hogy némileg időigényes az elkészítése. A végeredmény azonban minden erőfeszítést megér!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar mestercukrász a világ legjobbjai között

Magyar mestercukrász a világ legjobbjai között

Menyhárt Attila a professzionális tejszínek és vajak gyártója, a DEBIC márka támogatásával képviselte Magyarországot a World Chocolate Masters párizsi döntőjében

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!