Ha érzékenyek a fogaink, a legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük bizonyos ételek fogyasztását. Mutatjuk a listát!
2020. February 22.Az érzékenység az egyik leggyakoribb fogprobléma, túlságosan hideg vagy forró italokra, édes ételekre sokan reagálnak azzal a bizonyos éles, erős, belehasító fájdalommal. Van pár olyan étel, amit érdemes elkerülni, vagy ha teljesen kizárni nem is szeretnénk, legalább fogyasszuk óvatosan.
1. Cukros, szénsavas italok
A lehető legrosszabb kombináció. A cukor édessége és a szénsav egyaránt irritálja az érzékeny fogakat, nem is beszélve arról, ha még jégkockákat is dobálunk az üdítőnkbe.
2. Fagyi
Bár ebben az esetben nincs szó szénsavról, ennek ellenére sem sokkal jobb a helyzet. Hideg és cukros, ha pedig bele is harapunk a krémes finomságba, gyakorlatilag biztos, hogy számolhatunk a fájdalommal.
3. Forró kávé
A forró italok hasonló problémát okozhatnak, mint a túlságosan hideg ételek, italok. A hozzáadott cukor súlyosbítja a helyzetet, cukor nélkül pedig a kávé savassága az, ami a hőmérsékleten túl irritálhatja a fogakat. Ha nem ragaszkodunk a feketéhez, löttyintsünk egy kevés tejet a csészénkbe, a hőmérsékletet és a savasságot egyaránt csökkenti.
4. Cukorkák
Akár kemény cukorkáról, nyalókáról, akár nyúlós-ragacsos édességekről, karamelláról van szó, a cukortartalom és az állag sem barátja az érzékeny fogaknak. Stimulálják a dentin idegeit, azaz a fájdalom garantált.
5. Citrusok
A narancs, a citrom, a lime, a grépfrút vagy az ananász rendkívül egészséges gyümölcsök, ám savasságuk révén irritálhatják a fogakat.
6. Paradicsom
Szintén a savtartalma a ludas. Rossz hír a paradicsom kedvelőinek, hogy mind a nyers, mind pedig a főtt gyümölcs (például paradicsomszósz) savas, tehát okozhat fájdalmat.
Forrás: Everyday Health