Ha azt hinnéd, hogy már mindent láttál lisztből, mutatunk egy diétás rózsaszínt!
A sima köles már szerencsésen beszivárgott a hazai konyhákba, ám még annyira nem vált a mindennapok részévé, mint amilyen sűrűn a régi magyar asztalokon szerepelt. Ennek a perjefélének is számos alfaja létezik, melyek egyike táplálóbb, mint a másik. Többek közt kis-, gyöngy-, japán-, és ujjasköles is van, de persze közeli rokonai a cirok és az olasz muhar is. Mindnek egyéni íze és szerkezete van, és változatos ennivalók készülhetnek belőlük. A bevásárlólistánkon nem árt, ha szerepel egy ilyen könnyen főzhető tétel, főleg ha rizs vagy egyéb megszokott gabonaféle kiváltására szerezzük be: jóval értékesebb anyagok forrása is lehet egyikük-másikuk.
Indiában a legnépszerűbb típus az ujjasköles, melyet ragi névvel is illetnek. Az Eleusine coracana főleg az állam déli részén hódít: mondhatni, hogy Karnataka a ragi-főváros. Lisztként már a reggeli során találkozhatunk ezzel az alapanyaggal – de nem ám pékáru formájában. Barna golyóként szervírozzák, melyet vízben főznek ki. Van, aki egyben lenyeli; illetve napközben currys bárányhús mellé és lencsés zöldségpörkölttel is fogyasztják.
Az alapul szolgáló szuper egészséges őrlemény egyébként halvány rózsaszínes árnyalatú, állagát tekintve leginkább a teljes kiőrlésű lisztekre hasonlít. Amint víz éri, sötét barnás-bordós árnyalatot vesz fel a massza. Más lisztekkel keverten is jól működik: teljes kiőrlésű (atta) vagy finom (maida) búzával együtt szintén remekül felhasználható.
Ez is érdekelhet: Hajdina-párnával a nyugodt alvásért
Ám ha fogyni szeretnénk, akkor maradjunk a sima ujjaskölesnél, ugyanis diétás rostokban gazdag, ráadásul kaLcium-, illetve esszenciális aminosav-tartalma is impozáns. A rizs és búza helyett dietetikusok is szívesen ajánlják, ugyanis a vércukor és a koleszterin szintjét is előnyösebben befolyásolja. Nem nehezülünk el úgy a fogyasztása után, mint amikor rizs köretet eszünk, sőt: jóval energikusabbak lehetünk tőle: táplál és közben jól is tud lakatni. Egy sima csokis sütivel érdemes indítani a kipróbálást, de akár a palacsintánál is beválik: puha lesz az eredmény, és az íze is passzol a különböző töltelékekhez. Ugyanígy valamilyen keksz, kávés süti vagy fokhagymás lepénykenyér is tökéletesen megvalósítható ragival. Ám ha hagyományos kenyeret vagy ázsiai sós rizstortát (idli) próbálnánk ki, akkor annak a megfelelő szerkezetet úgy tudjuk biztosítani, ha bekeverünk hozzá más lisztet is, amitől picit jobban tapad majd a tészta.
Ezt is olvastad esetleg?
Perzsa
Forrás: food.ndtv.com