Granola, gabonapehely vagy müzli - te mit választanál?
Reggelizz úgy, mint egy király – ám ha müzli jellegű táplálékra vágysz, akkor is több opció közül választhatsz. A granola lényegében annyiban tér el a natúr pelyhektől, hogy az összetevőit ropogósra pirítják. Fő alkotóeleme a laposra préselt zabpehely, melyet először is enyhén átgőzölnek. Ehhez hozzá adódik némi méz, dióféle és puffasztott rizs is, ami utóbbi például a müzlik zöméből hiányzik. Főleg Amerikában népszerű ez a roppanóssá pirult reggeliző étel, de uzsonnára is előszeretettel fogyasztják, főleg a szeletre préselt változatát. Biciklizők, hegymászók és kirándulók menet közben villámgyorsan bekapják, hogy friss energiához jussanak; otthon viszont joghurttal és gyümölcsökkel is felturbózhatjuk még ezt a finomságot. Számos egészségügyi előnye van, melyek közül kiemelkedik, hogy alacsonyan tartja a koleszterinszintet. De említsük meg az emésztésre és keringésre gyakorolt jó hatását, illetve ha súlyvesztésre törekszünk, még akkor is fogyaszthatunk belőle – ám mértékkel, és átgondoltan. A vérnyomást lefelé viszi, a szerveink működését segíti, a kognitív képességeket javítja, emellett még a bőrünk és a csontjaink is meghálálják a tápanyagait. A vércukorhoz való viszonya szintén imponáló, a szövetek növekedését és a hormonok termelődését ugyanígy jó irányba befolyásolja. Beleink izmait átmozgató, emészthetetlen rostjai és ásványi anyagai – nátrium, kálium, cink, foszfor, magnézium, kalcium, mangán – mellett vitaminjai – B1, B3, C és E – ugyanígy értékesek. Feloldódó rostanyagai pedig a székrekedéstől óvnak, a szilárdak ellenben a széklet állagát javítják, és így a hasmenést gátolják. Illetve mechanikusan sepregetik az ereket: így a szívműködést támogatják, mert az érfalakról távozik így a veszélyes LDL-koleszterin és a szintén káros omega-6 zsírsav, melyek szívrohamot és stroke-ot is okozhatnak.
Ide illik: Süss granolát reggelire!
A granola viszonylag egyszerű és laktató ennivaló, mely bizonyos esetekben a súlyvesztést is elő tudja mozdítani. Szegény koleszterinben és nátriumban, melyek a krónikus elhízást okozzák. A rostok felszívják a nedvességet, így jóllakottságot tapasztalhatunk, és az agy leállítja az éhségérzetért felelős hormon termelését. Ezáltal megússzuk a túlevést, ami szintén az elhízás témaköre.
Arra figyeljünk, hogy hidrogénnel kezelt olaj ne legyen abban a termékben, amit veszünk, mert akkor sajnos a rossz koleszterin felé billenhet el a mérleg. Ha dió vagy mandula van viszont benne, akkor az omega-3 zsírsavakkal kompenzálunk, melyek jó koleszterinként ismertek. Energiát pedig nem csak a cukrok révén kapnak belőle az intenzív mozgást végzők. Nem is gondolnánk, milyen fontos a mangán bevitele teljesítés közben: a máj, a vese és az anyagcsere számára viszont kulcsfontosságú ez a táplálék. Hatékonyan fog működni ez által a szervezetünk, a szöveteinkben az erőforrások elosztása is rendben zajlik majd. Még az inzulin-termelés szempontjából is tényezőnek számít, ám hogy a vércukorszintet mennyire képes a mangán befolyásolni, arra vonatkozóan több kutatásra volna még szükség. Sőt, a sebek gyógyulása, a nemi hormonok termelődése és a szövetek helyreállása is függhet attól, hogy mennyi mangánhoz jutunk.
A granola rákellenes összetevőiről is ejtsünk pár szót: a C-vitamin például felpörgeti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását; antioxidánsai pedig a szabad gyököket semlegesítik. Vérszegénység ellen érdemes a magasabb vastartalmú változatot fogyasztani. E-vitaminja miatt többek közt szépséget is remélhetjük a reggelinktől, ám a bőr tuningolásán – mely a ráncok, öregedés és a napfény okozta károk elleni védelem – túl képes az arc kapillárisait is megerősíteni. Emellett jó tudni, hogy még a köröm, illetve a haj is erősödik ettől a vitamintól.
Ám mielőtt még végleg piedesztálra emelnénk a granolát, muszáj megemlíteni, hogy magas a szénhidrát-tartalma és valamilyen zsiradékban pirítják. Emészthetetlen kémiai anyagok is létrejöhetnek a gyártás során – hogy pontosan mik, az attól függ, hogy milyen módon készül a csemege. A hozzáadott puffasztott rizs szintén inkább árt, mint használ. Tápértéke elenyésző, csak térkitöltőként funkcionál, és fölös kalóriákkal terheli a szervezetet. Lehetőleg olyan verziót keressünk, amiben nincs rizsszem. Ha úgy döntünk, hogy ezt reggelizzük, akkor még a cukrozatlan fajtából is tartsunk mértéket!
Erről is értesültél már?
Perzsa
Forrás: organicfacts.net