Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gluténmentesen táplálkozol? Ez a 10 alapanyag nagy segítségedre lesz a konyhában

2. rész
2019. November 24.

Egyre több embernél diagnosztizálják a gluténérzékenységet, sőt, sokan valójában nem gluténérzékenyek, mégis lemondanak a hagyományos lisztekből készült termékekről. Bármi is legyen az ok, a búzából, árpából, rozsból készült ételek kiváltása vagy átalakítása komoly fejtörést okozhat a „kezdő” diétázónak. Jó hír, hogy számos ismert és finom alapanyag gluténmentes, így könnyen beilleszthetők a gluténmentes étrendbe. Tegnapi cikkünkben már sorra vettünk 5 alapanyagot – zab, quinoa, rizs, kukoricadara- és liszt, valamint burgonyapehely –, most további 5 élelmiszerrel egészítjük ki a listát.

6.Köles

És most nem csupán köretekre vagy kölesből készült rizottóra gondolunk, hanem a sokoldalú köleslisztre is. Készíthetünk belőle lepényeket mártogatósokhoz, palacsintát, pogácsát, fasírtot.

7.Olajos magok

Furcsán hangzik, hogy bekerültek a felsorolásba? Pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a gluténmentes táplálkozásban! Egyrészt ne feledkezzünk el a mandulalisztről, a gluténmentes sütialapanyagok királynőjéről, másrészt az otthon finomra darált – tehát nem zsírtalanított – magokat is felhasználhatjuk számos ételbe. Kiválthatjuk segítségükkel a gluténmentes liszt egy részét, de az olyan kevert édességekben, mint a brownie, egy az egyben is működnek. Hasonló a helyzet az amerikai palacsintával is.

8.Amaránt

Lehet belőle köret, az amarántliszt pedig más lisztekkel keverve tehető gluténmentes péksüteményekbe, süteményekbe. Kapható puffasztott verzióban is, a kis puffasztott pelyheket szórhatjuk a reggeli zabkására és krémlevesek tetejére.

9.Hajdina

Finom köret készülhet belőle, de még fontosabb most számunkra a hajdinaliszt, ugyanis ebből az alternatív lisztféleségből hajszálvékony, tekerhető palacsintát süthetünk. Jó még pogácsába, sós stanglikhoz, sütikbe, lepényekhez, és ebből készül az orosz blini is.

10.Datolya

Utoljára szintén egy olyan alapanyagot választottunk, amely tuti, hogy senkinek sem ugrik be elsőre, ha gluténmentes táplálkozásról beszélünk. Az aszalt datolya összekapcsolódik az olajos magokkal, ez utóbbiakat ledarálva, beáztatott, pürésített datolyával összedolgozva ugyanis számos lisztmentes finomságot készíthetünk. Felhasználhatjuk sütés nélküli sajttorták alapjához (így nem lesz szükség kekszre), illetve a keksszel, piskótákkal készülő kókuszgolyót vagy zserbógolyót is összeállíthatjuk datolyás-magos masszából, gluténmentes termékek hozzáadása nélkül.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes kovászos uborka

Gluténmentes kovászos uborka

Kollár Anita receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!