Gluténmentesen táplálkozol? Ez a 10 alapanyag nagy segítségedre lesz a konyhában
Egyre több embernél diagnosztizálják a gluténérzékenységet, sőt, sokan valójában nem gluténérzékenyek, mégis lemondanak a hagyományos lisztekből készült termékekről. Bármi is legyen az ok, a búzából, árpából, rozsból készült ételek kiváltása vagy átalakítása komoly fejtörést okozhat a „kezdő” diétázónak. Jó hír, hogy számos ismert és finom alapanyag gluténmentes, így könnyen beilleszthetők a gluténmentes étrendbe.
1.Zab
A zab betakarítás során szennyeződhet gluténnal, ezért fontos, hogy gluténérzékenység esetén garantáltan gluténmentes terméket vásároljunk. Egy krémes, olajos magokkal és gyümölcsökkel megpakolt zabkásával nyugodtan kiválthatjuk a reggeli szendvicset, sűríthetünk vele főzelékeket, fasírtokat, valamint számos édes és sós süteményt, kenyérfélét, péksütit is süthetünk zabpehelylisztből.
2.Quinoa
Szuperétel a javából, hiszen tartalmazza a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges mind a 9 aminosavat, amely bár gyakori a különböző húsokban, de nagyon ritka a növényekben. Emellett vasban és rostokban szintén gazdag. Főtt quinoából tökéletes köret készülhet, akár magában, akár zöldségekkel dúsítva. Formázhatunk belőle fasírtokat, energiagolyókat, felhasználhatjuk töltött zöldségek töltelékéhez. Langyos, laktató salátákhoz is kiváló. És még egy kedvenc: a quinoa íze remek tojáshoz, így a hagyományos, búzaliszttel készült nokedli helyett készíthetünk tojásos quinoát is. És bár nem a legolcsóbb, de jó tudni, hogy kapható belőle liszt is.
3.Rizs, rizs, rizs
Ne feledkezzünk el a legalapvetőbb megoldásokról se! A fehér rizs mellett választhatunk barna vagy jázmin rizst is. Ha nem köretként, tészták kiváltójaként vagy rakott ételek hozzávalójaként gondolunk a rizsre, hanem gluténtartalmú ételek helyettesítőjeként, vásároljunk fehér vagy barna rizslisztet. Könnyen használható alternatív lisztek, fehér rizslisztből például szuper lesz az előbb már említett nokedli, de süteményekhez és sűrítésre is használhatjuk. A barna rizsliszt karakteresebb ízű, többek közt finom lepények készíthetők belőle.
4.Kukoricadara és kukoricaliszt
Szintén egyszerű megoldás, hiszen olcsó és jól variálható puliszka és olaszos ízvilágú polenta készülhet kukoricadarából. Ha a kész puliszkát kör alakban szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk megdermedni, ezután megkenjük paradicsomszósszal, megpakoljuk tetszőleges feltétekkel és mozzarella sajttal, majd forró sütőben megsütjük, kész is az alternatív pizzánk. A szintén megdermedt puliszkából isteni snacket is készíthetünk. Csak vágjuk kis darabokra, hempergessük kukoricadarába, és forró olajban süssük ropogósra.
5.Burgonyapehely
Olcsó alapanyag, pár száz forintért vásárolhatunk egy jókora zacskóval. Használhatjuk sűrítésre, illetve sütemények tésztájának lazítására. Készíthetünk belőle gluténmentes krokettet, pogácsát és gombócot is, viszont ha kell plusz liszt a masszába, búzaliszt helyett természetesen alternatív lisztet, például rizslisztet használjunk.
Cikkünk 2. részében további 5 gluténmentes alapanyagot mutatunk.