Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fald fel Szlovéniát! Ezek az ország legjobb gasztro célpontjai

2022. April 11.

Az ország méretéhez képest különösen gazdag ízvilág várja a Szlovéniába utazó ínyenceket, az alpesi és a mediterrán tájak, a karsztvidék és a Pannon-síkság változatos ételei között a természetesség a legfőbb összekötő kapocs. Tavasztól őszig számtalan gasztronómiai fesztiválon és „nyitott konyha” ünnepen kóstolhatjuk meg a szlovén ízeket, erre bőséges kínálatával akár a közelgő húsvét is jó alkalom. Mutatjuk a szlovén gasztronómia legjavát!

A szlovén szuperszakács, a két Michelin-csillagos Ana Roš felemelkedésével Szlovénia az utóbbi években egyértelműen felkerült Európa gasztronómiai térképére. Az általánosan magas színvonalat jelzi, hogy a Michelin-kalauz 2021-ben megjelent második szlovén kiadásában már hét csillagos helyet találunk, és a különböző kategóriákban összesen 53 éttermet jegyeznek. A szlovén gasztronómia a természetes gyökerekből és a környezettudatosságból táplálkozik. Mindenütt a helyi alapanyagokat, az egyedi ízeket hangsúlyozzák, ezeken keresztül mutatkozik meg igazán Szlovénia sokszínű arca.

Szlovénia négy fő gasztronómiai régiója

1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.

2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.

3. Szlovénia középső részén az ország valamennyi térségének metszéspontja, ahol az alapanyagok és ízek újabb kombinációkat alkotnak. Tipikus fogás a hajdinakása, de régió jellegzetes ételének a diós poticát választották. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája.

Kapcsolódik: Szlovénia ízei

Márciustól októberig kulináris forgatag Ljubljanában

4. S végül a negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt. A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.

Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában. A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.

Maradj még az országban! 

Mézédes Európa: Szlovénia

 Forrás: Drive Me BabyTurizmus.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 10 spanyol recept

Top 10 spanyol recept

Nálunk is találhattok mediterrán recepteket.
Egy falat Franciaország – fedezd fel a francia cukrászat titkait!

Egy falat Franciaország – fedezd fel a francia cukrászat titkait!

Minden sütni vágyót vár a KK Gastro Stúdió – csodás francia desszerteket készíthetsz a dunakeszi desszertműhelyben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!