Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mézédes Európa: Szlovénia

Úgy tartják Szlovéniában, hogy a méhészet a mezőgazdaság legköltőibb ága. A méztermeléshez fűződő érzelmes viszonyukat évszázados tradíciók, egy őshonos méhfajta és természetvédelem fontossága alapozták meg. Folytatódik európai mézturnénk.
2013. október 10.

A Kravankák az Alpok egyik leghosszabb hegylánca Ausztria és Szlovénia határán. Ezen a területen őshonos a krajnai méh fajta, amely mínusz 30 fokon is sikerrel áttelel, de híres még béketűrő természetéről is. A kaptárokat akár védőfelszerelés nélkül is meg lehet közelíteni, ez a fajta a méh állandó jelzőjéhez illően szorgalmas és elkóborlásra sem hajlamos. Szlovéniában számos egyesület és szervezet óvja az állomány genetikai minőségét, ad szakszerű eligazítást a méztermelőknek.

Kaptárművészet

A nemes hagyományok lenyomatát maguk a kaptárok őrzik, a 18. század közepe óta egyedülálló módon festik és színezik őket, amit eredetileg azért kezdtek el, hogy a méheknek segítsenek a hazatalálásban. A hegyi falvak mentén, ma is szinte mindenhol láthatunk ilyen színes, díszes méhkasokat, amik afféle szabadtéri művészeti galériaként is működnek. Bibliai és történelmi események éppen úgy szerepelnek rajtuk, mint a falusi hétköznapok megörökítésre méltó pillanatai. A stílust eredetileg a korabeli vidéki bútor és üvegfestési népművészet határozta meg, a Radovljica-i Méhészeti Múzeumban egész gyűjteményt őriznek ezekből.

Minden, ami édes

Az Alpok déli oldalát többségében lombhullató és tűlevelű erdők borítják, ez alapvetően meghatározza a mézek fajtáját, jellemző a hárs, a gesztenye, különböző fenyőmézek, a repce, a zsálya vagy például a gyermekláncfűméz is. E mellett készülnek propoliszos és viaszból készült termékek is, de mindegyik termék sajátja a különleges íz, illat és aroma. A mézeskalács készítés is nagy hagyománnyal bír a méhészkedő vidékeken, e mellett mézes borok, mézes likőrök, pálinkák sőt legújabban még pezsgő is készül a mézből Szlovéniában.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi mézes

Napi mézes

A méz vajas pirítóson, teába vagy csak kiskanállal adagolva védi egészségünket és kényeztet is minket. A nálunk legnépszerűbb akácméz mellett már több tucat akár különleges növényekről származó, egyedi ízű és hatású fajtaméz közül is választhatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.