Fagyasztható a vaj?
2020. February 19.Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a vaj kizárólag a konyhapultra vagy a hűtőszekrénybe való. Így aztán a kedvenc márkánk leakciózásakor sem merünk feltankolni belőle, félve attól, hogy ránk fog romlani a nagy része. Eloszlatjuk a tévhitet: ha nagyobb mennyiségben betárazunk vajból, és tudjuk, hogy a közeljövőben nem használjuk (f)el, tegyük be nyugodtan a fagyasztóba.
Térjünk vissza az eredeti kérdéshez: fagyasztható a vaj?
A válasz határozott igen! Bár meglepő a mélyhűtőben viszontlátni, ám semmiféle minőségromlással vagy állagbeli elváltozással sem kell számolnunk, ha felhasználásig a fagyasztóba száműzzük. Sőt! Ha túl sok ideig vesztegel a hűtőben, könnyen tönkremehet, a mélyhűtőben azonban sem az ízének, sem pedig a textúrájának nem lesz baja.
Biztonságos a vaj fagyasztása?
Egyetlen élelmiszer-biztonsági aggály sem ismert, így bátran kijelenthetjük, hogy biztonságos. Érdemes a vásárlást követően azonnal lefagyasztani, nem pedig a hűtőben kivárni a lejárati dátumot közvetlenül megelőző napokat.
Hogyan fagyasszuk le?
Ne bontsuk ki! Hagyjuk meg az eredeti csomagolását, és a biztonság kedvéért tekerjük be még egy plusz réteg alufóliába. Ha az alufóliát mellőznénk, csomagolással együtt helyezzük fagyasztható tasakba. A kiolvasztás mindig a hűtőszekrényben történjen.
Meddig tartható el a lefagyasztott vaj?
A sózott vajat legfeljebb 12 hónapon át tároljuk a mélyhűtőben, a sótlan vajat pedig 6 hónapon belül használjuk fel.
Bármire felhasználhatjuk?
Igen, ugyanúgy mint a frissen vásárolt vajat. Olvasszuk ki a hűtőszekrényben, majd használjuk kedvünkre: pirítósra kenve, sütibe sütve. A kényes vajas tésztákhoz is megfelelő lesz.
Forrás: Reader’s Digest