Ezzel a 3 fánktípussal nem lőhetsz mellé farsangkor
2023. February 10.Élesztős, égetett tésztás? Kanállal olajba szaggatható? Ahány ház, annyi kedvenc fánk, nézzünk 3 népszerű, jól variálható alaptípust!
Élesztős fánk
Ilyen a nagybetűs farsangi szalagos fánk! A klasszikus fánkot sütés után megszórhatjuk porcukorral és kínálhatjuk lekvárral. De meg is tölthetjük, ehhez a kész fánkokba szúrjunk egy kis lyukat, majd nyomjunk a közepükbe lekvárt, pudingot vagy csokikrémet. Apróbb élesztős fánkgolyókat is süthetünk, nem kell ragaszkodni a nagy fánkokhoz! Sőt Homer Simpson kedvence is ebből a tésztából készül, a közepe lyukas, a tetejét pedig csokival vagy színes mázzal vonják be. Az igazi cukorsokkhoz még egy kis díszítő cukorka is mehet rá!
Sütőporos fánkok
A lehető legkülönbözőbb ízesítésekkel és alapanyagokból készülhetnek, az élesztős fánkokkal szemben gyors megoldásnak számítanak, hiszen nem szükséges kivárnunk, amíg megkel a tészta, összeállítás után rögtön süthetők. Teszünk sütőport az egyszerű lisztes, cukros, zsiradékos fánkgombócokba, az almafánkba, a túrófánkba, a tejfölös vagy joghurtos fánkokba. Ezek a fánkok vagy formázhatók vagy hígabb, kanállal olajba szaggatható állagúak.
Tipp: Mindent a fánkról!
Égetett tésztás fánkok
Ebből készül a sütőben sült, édes vagy sós töltelékkel tölthető képviselőfánk és a francia ekler fánk. A tradicionális képviselőfánk porcukorral szórt, bele pedig vaníliás krém és tejszínhab kerül. Az eklerek hosszúkás formájúak, megtöltik (akár krémmel és tejszínhabbal is), a tetejüket bevonják mázzal. Ugyanez a tészta azonban olajban is kisüthető, gondoljunk csak a „kukac” formájú, csokiszósszal kínált spanyol churros-ra, a magyar tolófánkra vagy az egérkére.
Ezt már olvastad?