Ezért tesz jót a szervezetünknek a medvehagyma
2022. April 9.Az igazi tavasz szinte elképzelhetetlen medvehagyma nélkül. Az élénkzöld levelek rövid ideig kaphatók a piacon, ezért érdemes pár hétig rendszeresen főzni-sütni belőle, levestől a szendvicskrémig, pesztótól a pogácsáig széles a repertoár. Aki szereti az intenzív, fokhagymás ízeket, minden bizonnyal a medvehagymának is nagy rajongója.
Jó tudni, hogy nem csak finom, hanem egészséges is. Gyógynövényként tartják számon, és ugyanazok a kéntartalmú vegyületek lelhetők fel benne, mint a fokhagymában. A mennyiségi összetétel azonban eltér, illetve a sokszor kellemetlen fokhagymaillattal sem kell számolnunk.
Tipp: Az oltás miatt vérhígítót is javasolnak, a medvehagyma is jó lehet?
Sok benne a C-vitamin, támogatja az emésztésünket, rossz étvágy esetén is megpróbálkozhatunk vele. Csökkentheti a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, segíthet a vércukorszint stabilizálásában és számos szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata is mérséklődhet a fogyasztásával.
Kisebb felső légúti bakteriális fertőzések esetén is hasznos „medvehagymázni”, ugyanis remekül oldja a hurutot.
Mit készítsünk medvehagymából?