Ezért ne csak újév első napján együnk lencsét
Újévkor országos hagyománynak számít a lencsefőzés, hiszen a babona szerint, aki sokat eszik belőle, sok pénze lesz az elkövetkezendő évben. Azután szépen eltűnik a süllyesztőben ez a szuper zöldség, egészen a következő évig. Azonban érdemes volna többet enni belőle, hiszen amellett, hogy nagyon egészséges, csupa-csupa jótékony hatással bír a szervezetünket illetően.
Ha a vitamintartalmát nézzük: van benne A és többféle B vitamin, kalcium, magnézium, cink és vas is található benne bőven. Emellett fehérjetartalma sem elhanyagolható (kb.28%), tehát másfélszer annyi van benne, mint ugyanakkora mennyiségű marhahúsban. Rostokban is gazdag, így segíti az emésztőrendszerünk megfelelő működését.
Magas a szénhidráttartalma, de ez senkit se rémisszen meg, hiszen lassan felszívódó szénhidrátról van szó, így a diétázók is bátran ehetik. A testünk működésére is jó hatással van. Javítja a májfunkciót, jót tesz a szemünknek, segít stabilizálni a vérnyomást, védi a szívet és az érrendszerünket. A nőknek és férfiaknak is egyaránt ajánlott a gyakoribb fogyasztása, míg a nőknél terhesség idején támogatja a magzat fejlődését, addig a férfiaknál fokozza a termékenységet.
Ha szeretnétek valami merőben új lencsés étel készíteni, próbáljátok ki a lencseburger receptemet, ami szuper laktató és nagyon finom.