Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ez is felelős a nők súlygyarapodásáért - Kutatók egy csoportja friss felfedezésre jutott

A New York Times cikke alapján
2017. August 13.

Egereken végzett kísérletekből a kutatók arra következtetnek, hogy a menopauza során keletkező hormon a felelős azért, hogy a többletsúly a hasi területekre kerül át, így változtatva a középkorú nőket körtéből almává. Emellett ugyanez a hormon felgyorsíthatja a csontritkulást.

A egérkísérletekben blokkolták a hormont, ezzel megoldva a fent említett problémákat. Továbbá, nőtt a kalóriaelégetés mértéke, csökkent a hasi zsír, lassult a csontritkulás, sőt, emelkedett a fizikai aktivitási szint. Az elképzelés, hogy egy ilyen egyszerű dolog kiküszöbölheti a menopauza két hátulütőjét is, felkeltette a kutatók figyelmét – tekintélyes tudományos folyóiratokban értekeztek róla.

„Rendkívül érdekes felvetés” – véleményezte Dr. Daniel Bessesen elhízás-szakértő, egyetemi professzor. Hozzá tette, hogy mivel a túlsúly egyre égetőbb probléma, mindenképp kellenek új ötletek a kezelésére.

A kutatások akkor kezdődtek, mikor Dr. Mone Zaidi, New York-i orvosprofesszor elkezdte vizsgálni, hogyan hat a reproduktív hormon (F.S.H. – follikuluszstimuláló hormon) a csontsűrűségre. Már régóta felételezték, hogy a hormon csupán a reprodukcióra korlátozódik: az F.S.H. serkenti a peték termelődését a nőkben és a spermák termelődését a férfiakban.

Dr. Zaidi szerint ez a hormon felel a csontvesztésért, így ő és munkatársai olyan ellenanyagot hoztak létre, mely blokkolta az F.S.H.-t olyan nőstény egerek testében, akiknek eltávolították a petefészkét. Mivel a szervezetük már nem termel ösztrogént, csontjaiknak ritkulni kellett volna. Ehelyett a többségnél a csontvelő zsírral lett tele, ahelyett, hogy sejteket épített volna. Hasonló történik a nőknél, ezért lesz kevésbé sűrű a csontjuk.

Viszont a kísérlet során voltak olyan egerek, akik olyan antitestet kaptak, mely meggátolja a zsíros csontvelő kialakulását. Ezek az egerek nagy mennyiségű zsírt vesztettek. A kísérletet megismételték  Dr. Clifford J. Rosen, csontspecialista laborjában, hasonló eredménnyel. Emellett felfedezték, hogy felgyorsult az F.S.H.-blokkolt egerek anyagcseréje.

A Colorado Egyetem professzora, Wendy Kohrt is hasonló eredményre jutott. A menopauza nők testzsírjára és elégetett kalóriáik mennyiségére gyakorolt hatását kutatta. Menopauza előtt álló, egészséges nőknek adott olyam készítményt, mely blokkolja az F.S.H és az ösztrogén termelődését – így reverzibilis állapotot idéz elő.

Öt hónapon belül az alanyok hasi zsírja átlagosan 11%-kal emelkedett, emellett napi 50 kalóriával kevesebbet égettek el. A folyamat visszafordult, mikor nem kapták a blokkoló anyagot, vagy extra ösztrogénhez jutottak. Férfiak esetében hasonló mehet végbe, bár nem biztos, hogy az F.S.H. érte a felelős.

forrás: nytimes.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ebből a 14 élelmiszerből bármennyit ehetünk - a súlygyarapodástól nem kell félnünk

Ebből a 14 élelmiszerből bármennyit ehetünk - a súlygyarapodástól nem kell félnünk

Annak ellenére, hogy ezekben az élelmiszerekben nincs sok fehérje, tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, és számos előnyt nyújtó tápanyagokkal. Nézzük, melyek ezek:
Nem az edzés a leghatásosabb mód a fogyásra

Nem az edzés a leghatásosabb mód a fogyásra

Hanem? A Business Insider szakértője szerint másra kell figyelni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!