Az élelmiszerek között ez a legegészségtelenebb hozzávaló - az orvosok szerint
Mindig azt halljuk, hogy „a mértékletesség a kulcs”. De van egy olyan összetevő, amely az orvosok szerint mindenképp tiltólistás.
Ez pedig a részlegesen hidrogenizált olaj, amely egy másik megnevezése a transzzsírsavaknak (egyfajta mesterséges zsírsav, mely annyira káros, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal 2015-ben elrendelte, hogy minden élelmiszergyártónak el kell tüntetnie termékeiből 3 éven belül).
Candice Seti táplálkozási tanácsadó és klinikai szakpszichológus magyarázata szerint: „ A transzzsírsavak alapjában véve növényi olajok, melyekhez hidrogénmolekulákat adnak, így folyadékból szilárddá és tartósabbá alakítják őket.” A probléma az, hogy ezt az átalakított anyagot a szervezet nehezebben bontja le, így csak lógnak a zsírsejtjeinken, megakadályozva más fehérje és a zsírok lebontását. „A transzzsírsavak súlygyarapodáshoz, magas koleszterinszinthez, szívmegbetegedéshez, gyulladáshoz, anyagcsere-rendellenességhez, ízületi gyulladáshoz, cukorbetegség és Alzheimer-kór kialakulásához, stroke-hoz vezetnek.”
Mindig nézzük meg az élelmiszer címkéjét, tartalmaz-e transzzsírsavat. Ilyenek többek között a gyorséttermi sült kaják, az üzletláncok süteményei (különösen a mázasok), feldolgozott snackek ( sok esetben a mikrós popcorn, a chips, a fagyasztott pizza is), és a margarin.
forrás: byrdie.co.uk