Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ez a jó emésztés titka: íme a magas enzimtartalmú ételek

2022. May 28.

Az enzimek elengedhetetlenek azokhoz a szervezetben zajló kémiai folyamatokhoz, amelyek egészségesen tartanak minket. Szerencsére rengeteg ilyen enzim van azokban az élelmiszerekben, amelyeket rendszeresen fogyasztunk.

Az enzimek segítenek megkönnyíteni a szervezetben zajló folyamatokat az immunrendszer működésétől egészen az emésztésig. És az a nagyszerű, hogy az emésztést elősegítő növényi enzimek közvetlenül az élelmiszerforrásból származnak ahelyett, hogy csak tablettákban szednénk be őket.

   1. Mik az enzimek?

Az enzimek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Minden sejtre hatással vannak, ezért minden szervünkre is hatással bírnak. Valószínűleg láttad már az enzimek működését anélkül, hogy tudatosítottad volna. Például amikor az alma elkezd barnulni a levegőn, az enzimatikus barnulás.

   1. Ha hiányzik a kellő enzim…

Az emésztőenzim-hiány tünetei közé tartozik a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és székrekedés. Gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhatunk, illetve teltségérzetet már kis ételadagoktól, valamint emésztetlen ételdarabokat a székletben. Ha a hiány tartósan fennáll, elhízással, Crohn-betegséggel, allergiával, károsodott immunrendszeri működéssel, fáradtsággal és premenstruációs tünetekkel hozható összefüggésbe.

   1. Az enzimhiányt befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők:

– Alkohol, kávé, cukor és erősen feldolgozott élelmiszerek

– Gluténérzékenység vagy más ételérzékenység

– Ismételt antibiotikum-kúra

– Mentális vagy fizikai stressz

– Dohányzás

– Terhesség

– Öregedés

Szerencsére, ha hidratáltak maradunk, és emésztést segítő növényi enzimekkel teli étrendet tartunk, akkor visszafordíthatjuk a hiányosságokat.

   1. Fontos emésztőenzimek

Az enzimek az ételek emésztésének alapvető részét képezik. A proteázok, amilázok és lipázok az emésztőenzimek csoportjai. Ezek segítenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok makrotápanyagainak lebontásában.

Ezen emésztőenzimek némelyike megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, diófélékben és más élelmiszerekben. A többit a szervezet magától is előállítja, vagy étrend-kiegészítők formájában is beszedhetjük.

Tipp: Ha székrekedéssel küzdesz, olvasd el ezt a cikket!

   1. Az ananászban és a papayában található enzimek

A papaya bromelainban gazdag. A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, és különösen jótékonyan hat az orrmelléküreg- és orrgyulladás csökkentésére. Régóta használják a gyógynövénygyógyászatban. Azt is megállapították, hogy javítja az immunrendszert, és segíti a sebek gyógyulását.

Bár az ananász elfogyasztása nem gyógyít meg semmilyen betegséget, segíthet a gyógyulásban. Remekül működik antibiotikumokkal kombinálva, mivel úgy találták, hogy javítja azok hatását.

   1. Ne felejtsük el a mézet és a banánt

A mézben nem csupán egy enzim van, a legjobb emésztőenzimek egész listáját tartalmazza. Ez teszi az egyik leghatásosabb enzimes élelmiszerré. A méz enzimlistája többek között tartalmazza az amilázt, a diasztázt, az invertázt, a glükózoxidázt és az alfa-glükozidázt.

Lehet, hogy a banán nem rendelkezik ilyen hosszú listával, de van egy közös enzimje a mézzel: az amiláz, és az amilázok a keményítőt cukorrá bontják. Az amilázok alapvető emésztést elősegítő növényi enzimek, amelyek szerepet játszanak a banán érése során bekövetkező édesítésben. A glükozidáz segít a szénhidrátok lebontásában, és a Scientifica 2016. márciusi számában megjelent tanulmány szerint ez szintén megtalálható a banánban.

   1. Egyéb emésztést elősegítő élelmiszerek

A kefir egy savanykás ízű erjesztett tejital, amelyet gyakran reklámoznak egészségügyi előnyei miatt. Tele van az egyik legjobb emésztőenzimmel: proteázzal, amely növényi enzim a fehérjék lebontásában segít.

Fokhagymát is érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis tele van alliinázzal. Ha magas a vérnyomásunk, ez különösen jó hír. Bizonyított, hogy az alliináz csökkentheti a vérnyomást, így az egyik legjobb emésztőenzim a szívproblémák kockázatának csökkentésére.

A gomba (pl. a shiitake) az emésztést elősegítő növényi enzimek további nagyszerű forrása. A gomba lignocellulolitikus enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a glükóz emésztését.

Kapcsolódik: 

Nem csak a glutén viseli meg az emésztésed, hanem a lektin is?

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!