Eper, de nem desszert? Kedvenc tavaszi gyümölcsünk sós ízekkel is remek párost alkot, íme egy csokor ötlet!
2019. May 6.Bár már hetek óta kapható a piacon és a szupermarketekben eper, lassan tényleg beköszönt az igazi szezon. Ilyenkor aztán az összes süteménybe, pohárkrémbe, turmixba, zabkásába epret pakolunk, és milyen jól tesszük! Azonban nem csupán édességekhez passzol, sós ételekben is bátran kipróbálhatjuk. Mutatjuk a kedvenceinket.
Milyen sós ételekhez választhatunk epret?
1. Előételekhez
Zöldségekkel, friss pékáruval, magvakkal, sajtokkal párosítva.
2. Salátákhoz
Könnyű kevert salátákhoz épp olyan jól illik, mint egy laktató tésztasalátához, de gabonákkal, álgabonákkal dúsított saláta összetevője is lehet.
3. Pulyka és csirke mellé
Szószként vagy párolva.
Mivel párosíthatjuk az epret?
Spárgával
A sütőben sült zöld spárga íze remekül harmonizál a friss eperrel. Pirítóssal, finoman sózott vajjal, camembert sajttal szuper brunch vagy előétel lehet.
Gabonákkal, álgabonákkal, tésztával
Lehet, hogy elsőre szokatlan, de nem kell csak „leveles” salátákban gondolkoznunk. Tésztasalátát vagy bulgurral, kuszkusszal, quinoával, rizzsel, hajdinával, kölessel készült köretet is felturbózhatunk pár cikk eperrel.
Balzsamecettel
Akár nyers, akár sült zöldségek mellé kerül, egy pici balzsamecet csak még inkább kiemeli az ízét, illetve erősíti az édes-sós kontrasztot.
Bazsalikommal
Örök páros, amiből lehet saláta – minden hőkezelés nélkül –, de a felcikkezett epret és a csíkozott bazsalikomot meg is párolhatjuk kis citromlével vagy balzsamecettel, jól illik sült csirke vagy pulyka mellé.
Karakteres ízű sajttal
Salátában kombinálhatjuk parmezánnal, sósabb fetával, kéksajttal vagy camembert-rel. Ez utóbbi sütve, a fenti bazsalikomos eperrel is isteni.
Mozzarellával, ricottával
Akár eper „caprese” is készülhet eper, mozzarella szeletek és bazsalikom felhasználásával, pici olívaolajjal vagy balzsamecettel megcsorgatva. Ricottából pedig sós szendvicskrémet keverhetünk, amihez szintén jól illik az édes eper.
Spenóttal
A bébispenót-eper páros a másik nagy tavaszi klasszikus: nyersen vagy párolva is fogyaszthatjuk.
Kígyóuborkával
A semleges ízű uborkából bőven tehetünk a salátába, jól kiegészíti az epret.
Rebarbarával
A húsok mellé tálalt epres szószhoz nyugodtan tehetünk a savanykás rebarbarából, finom, pikáns lesz a végeredmény.
Avokádóval
Szintén egy semlegesebb íz, nem csupán salátába kockázva finom, hanem az avokádót meg is tölthetjük eper és sósabb sajt keverékével.
Lila hagymával, újhagymával, rukkolával és pörkölt olajos magokkal
Ezek a hozzávalók némi citromos vagy olajos öntettel már kitesznek egy komplett salátát. Jöhet mellé a cikkezett eper, sajt és tetszőleges zöldségek, gyors összeforgatás, és már készen is vagyunk.