Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Eper, de nem desszert? Kedvenc tavaszi gyümölcsünk sós ízekkel is remek párost alkot, íme egy csokor ötlet!

2019. May 6.

Bár már hetek óta kapható a piacon és a szupermarketekben eper, lassan tényleg beköszönt az igazi szezon. Ilyenkor aztán az összes süteménybe, pohárkrémbe, turmixba, zabkásába epret pakolunk, és milyen jól tesszük! Azonban nem csupán édességekhez passzol, sós ételekben is bátran kipróbálhatjuk. Mutatjuk a kedvenceinket.

 

Milyen sós ételekhez választhatunk epret?

1. Előételekhez

Zöldségekkel, friss pékáruval, magvakkal, sajtokkal párosítva.

 

2. Salátákhoz

Könnyű kevert salátákhoz épp olyan jól illik, mint egy laktató tésztasalátához, de gabonákkal, álgabonákkal dúsított saláta összetevője is lehet.

 

3. Pulyka és csirke mellé

Szószként vagy párolva.

 

Mivel párosíthatjuk az epret?

 

Spárgával

A sütőben sült zöld spárga íze remekül harmonizál a friss eperrel. Pirítóssal, finoman sózott vajjal, camembert sajttal szuper brunch vagy előétel lehet.

 

Gabonákkal, álgabonákkal, tésztával

Lehet, hogy elsőre szokatlan, de nem kell csak „leveles” salátákban gondolkoznunk. Tésztasalátát vagy bulgurral, kuszkusszal, quinoával, rizzsel, hajdinával, kölessel készült köretet is felturbózhatunk pár cikk eperrel.

 

Balzsamecettel

Akár nyers, akár sült zöldségek mellé kerül, egy pici balzsamecet csak még inkább kiemeli az ízét, illetve erősíti az édes-sós kontrasztot.

 

Bazsalikommal

Örök páros, amiből lehet saláta – minden hőkezelés nélkül –, de a felcikkezett epret és a csíkozott bazsalikomot meg is párolhatjuk kis citromlével vagy balzsamecettel, jól illik sült csirke vagy pulyka mellé.

 

Karakteres ízű sajttal

Salátában kombinálhatjuk parmezánnal, sósabb fetával, kéksajttal vagy camembert-rel. Ez utóbbi sütve, a fenti bazsalikomos eperrel is isteni.

 

Mozzarellával, ricottával

Akár eper „caprese” is készülhet eper, mozzarella szeletek és bazsalikom felhasználásával, pici olívaolajjal vagy balzsamecettel megcsorgatva. Ricottából pedig sós szendvicskrémet keverhetünk, amihez szintén jól illik az édes eper.

 

Spenóttal

A bébispenót-eper páros a másik nagy tavaszi klasszikus: nyersen vagy párolva is fogyaszthatjuk.

 

Kígyóuborkával

A semleges ízű uborkából bőven tehetünk a salátába, jól kiegészíti az epret.

 

Rebarbarával

A húsok mellé tálalt epres szószhoz nyugodtan tehetünk a savanykás rebarbarából, finom, pikáns lesz a végeredmény.

 

Avokádóval

Szintén egy semlegesebb íz, nem csupán salátába kockázva finom, hanem az avokádót meg is tölthetjük eper és sósabb sajt keverékével.

 

Lila hagymával, újhagymával, rukkolával és pörkölt olajos magokkal

Ezek a hozzávalók némi citromos vagy olajos öntettel már kitesznek egy komplett salátát. Jöhet mellé a cikkezett eper, sajt és tetszőleges zöldségek, gyors összeforgatás, és már készen is vagyunk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Eper–Vegyem, ne vegyem?

Eper–Vegyem, ne vegyem?

Már egy hónapja megjelent az eper a zöldségeseknél. Pedig akkor még szinte mínuszokat mértünk itthon. Elnéztem a naptárt?! Bár módfelett csábítóak azok a pirosló szemek, mondhatni ellenállhatatlanok, a polcról levéve, vagyonkát megfizetve érte, hazaérvén jön azonban a csalódás: íztelen, szagtalan, lelketlen. Most akkor vegyem? Ne vegyem?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!