Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Home of the Pie

Emeletes torták helyett esküvői pitebár!?

2021. January 19.

NapSütés!

Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.

A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.

Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó. Előző cikkeimben már bemutattam a pitesütés fortélyait, beszéltünk a tésztáról, a formákról, a töltelékekről és a díszítésről.

Fotó: Home of the Pie

Beleásva magam az esküvői torták hagyományába és jelentésébe, nem találtam olyan szempontot, ami miatt ne lehetne megújítani ezt az elemet az esküvőn. Azt hiszem, már kicsit itt is elment a kereslet a „minél nagyobbat, minél csillogóbbat” irányba, és ez sokszor a minőség rovására megy. (Tisztelt a kivételnek, mert szerencsére kis hazánkban is találni üdítő finomságokat.)

Valahogy a sok étel után – akár felszolgált, akár svédasztal, amihez általában desszert is tartozik – kevesen esznek a tortákból. Jobban esik egy gyümölcsösebb, könnyedebb édesség, ami a nyári időszakban nem is az édességéről, hanem a gyümölcsről szól. Egyre többeknek van valamilyen érzékenysége, ami főként laktóz, kazein, glutén, vagy csak egészségesen élnek, és kevesebb cukros, vajas édességet szeretnének fogyasztani.

Erre kínál megoldást a pite bár. Vékony tészta, sok gyümölcs, könnyű főzött krémek változatos formában. Lehetnek nagyobbak, kisebbek, egészen kicsik, sőt pite-nyalóka is készíthető belőlük az extra látvány kedvéért és a kicsikre gondolván. Egy teljes asztalt tele lehet tenni ezekkel a finomságokkal, ahonnan aztán a vacsorát követően minden vendég kedvére válogathat. Mivel a piték tésztája omlós és töltelékük főtt, így szobahőmérsékleten is jól bírják, extra hűtést sem igényelnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!