Emeletes torták helyett esküvői pitebár!?
2021. January 19.NapSütés!
Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.
A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.
Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó. Előző cikkeimben már bemutattam a pitesütés fortélyait, beszéltünk a tésztáról, a formákról, a töltelékekről és a díszítésről.
Beleásva magam az esküvői torták hagyományába és jelentésébe, nem találtam olyan szempontot, ami miatt ne lehetne megújítani ezt az elemet az esküvőn. Azt hiszem, már kicsit itt is elment a kereslet a „minél nagyobbat, minél csillogóbbat” irányba, és ez sokszor a minőség rovására megy. (Tisztelt a kivételnek, mert szerencsére kis hazánkban is találni üdítő finomságokat.)
Valahogy a sok étel után – akár felszolgált, akár svédasztal, amihez általában desszert is tartozik – kevesen esznek a tortákból. Jobban esik egy gyümölcsösebb, könnyedebb édesség, ami a nyári időszakban nem is az édességéről, hanem a gyümölcsről szól. Egyre többeknek van valamilyen érzékenysége, ami főként laktóz, kazein, glutén, vagy csak egészségesen élnek, és kevesebb cukros, vajas édességet szeretnének fogyasztani.
Erre kínál megoldást a pite bár. Vékony tészta, sok gyümölcs, könnyű főzött krémek változatos formában. Lehetnek nagyobbak, kisebbek, egészen kicsik, sőt pite-nyalóka is készíthető belőlük az extra látvány kedvéért és a kicsikre gondolván. Egy teljes asztalt tele lehet tenni ezekkel a finomságokkal, ahonnan aztán a vacsorát követően minden vendég kedvére válogathat. Mivel a piték tésztája omlós és töltelékük főtt, így szobahőmérsékleten is jól bírják, extra hűtést sem igényelnek.