Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egészséges-e a sztívia?

2020. September 28.

Édesítőszerek jönnek, édesítőszerek mennek, de a sztívia sikere töretlen, legtöbben ezt használják cukor helyett a mai napig. De mi is ez tulajdonképpen, miből van, hogyan készül? Illetve a legfontosabb: tényleg egészséges?

Mi a sztívia?

Egy Dél-Amerikában őshonos növényből készítik, megtalálható italokban, süteményekben, rágógumiban, édességekben, joghurtokban, de megvásárolható önmagában is a cukor kiváltására sütéshez vagy a kávénk édesítésére.

Amikor bő 10 éve megjelent a piacon, felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy rákkeltő hatású, ám mára szinte teljesen biztossá vált, hogy ezen aggodalmak szerencsére megalapozatlanok voltak.

Egészséges-e?

A cukorbetegeknek kiemelten oda kell figyelniük táplálkozásuk során a vércukorszintjükre. Itt jön képbe a sztívia azzal a jó tulajdonságával, hogy fogyasztásával nem emelkedik meg a vércukorszint. Ráadásul egy 2017-es belga kutatás szerint elősegíti az inzulin termelődését étkezések után, azaz nem csupán nem befolyásolja negatívan a vércukorszintet, hanem pont segíthet is a megfelelő szinten tartani. Másik nagy előnye a cukorral szemben, hogy nincs kalóriatartalma, ez a diétázóknak lehet remek hír.

Milyen az íze?

Ez se egy elhanyagolható kérdés, sőt! Alapvetően elmondható, hogy sokkal édesebb, így elég belőle kevesebbet használni. Fontos viszont tudni, hogy gyakran keverik cukoralkohollal, ez pedig némelyeknél hasmenést válthat ki.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!