Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egészséges-e a sztívia?

2020. szeptember 28.

Édesítőszerek jönnek, édesítőszerek mennek, de a sztívia sikere töretlen, legtöbben ezt használják cukor helyett a mai napig. De mi is ez tulajdonképpen, miből van, hogyan készül? Illetve a legfontosabb: tényleg egészséges?

Mi a sztívia?

Egy Dél-Amerikában őshonos növényből készítik, megtalálható italokban, süteményekben, rágógumiban, édességekben, joghurtokban, de megvásárolható önmagában is a cukor kiváltására sütéshez vagy a kávénk édesítésére.

Amikor bő 10 éve megjelent a piacon, felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy rákkeltő hatású, ám mára szinte teljesen biztossá vált, hogy ezen aggodalmak szerencsére megalapozatlanok voltak.

Egészséges-e?

A cukorbetegeknek kiemelten oda kell figyelniük táplálkozásuk során a vércukorszintjükre. Itt jön képbe a sztívia azzal a jó tulajdonságával, hogy fogyasztásával nem emelkedik meg a vércukorszint. Ráadásul egy 2017-es belga kutatás szerint elősegíti az inzulin termelődését étkezések után, azaz nem csupán nem befolyásolja negatívan a vércukorszintet, hanem pont segíthet is a megfelelő szinten tartani. Másik nagy előnye a cukorral szemben, hogy nincs kalóriatartalma, ez a diétázóknak lehet remek hír.

Milyen az íze?

Ez se egy elhanyagolható kérdés, sőt! Alapvetően elmondható, hogy sokkal édesebb, így elég belőle kevesebbet használni. Fontos viszont tudni, hogy gyakran keverik cukoralkohollal, ez pedig némelyeknél hasmenést válthat ki.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?