Egész heti gyerekebéd
Lassan egy hónapja vége az iskolának, én meg most jövök ezzel? – mondhatnátok, de ne tegyétek, mert minden gyakorló szülő tudja, hogy a gyerek etetése akkor is megoldandó feladat, ha nem iskolába jár, sőt, talán akkor még inkább, mert nincs befizetett ebéd. A fagyasztó ilyenkor (is) nagyon jó barátod lehet, ahonnan csak elő kell kapni a cuccot és megsütni, vagy felmelegíteni. És ezzel máris, apró lépésekkel, de nagyban könnyítettél a dolgodon, és az a rózsaszín ködben úszó köd sem feltétlenül foszlik szerte, amit a gyerek születése előtt képzeltél el magadról: vagyis, hogy mindig egészséges, tartalmas ételekkel eteted majd a kisdedet, és nem, te nem fogsz előre elkészített, sőt gyorséttermi kajákhoz nyúlni, mert most komolyan, mennyi ideig tart összedobni egy biofőzeléket, magokkal? Khm… a kép, ha nem is foszlik szét, minimum kikerül a rószaszín ködből, mert… mert a dolog soktényezős: “Ezt nem kérem, fúúúj, undorító”, itt kezdődik, és valahol ott végződik, hogy “Nincs nekem erre időm.”
Most figyelj, mert nagyot mondok: MINDKETTŐtökrRE, egyszerre megoldás ez a pofonegyszerű ötlet, a gyerek undorár, és a te időhiányodra is: készítsd el a Heti Cuccot (én neveztem el így, nem túl kreatív, te nyugodtan hívd máshogy). Általában hétfőn szoktam elkészíteni, mert a vasárnapi ebédből jut hétfőre is, így aznap maradékot eszünk. A heti cucc nálunk valamiféle mini fasírt/hamburger közti átmenet, amit sütve (igen, az egészet megcsinálom, és készen fagyasztom) teszek a mélyhűtőbe, hogy aztán onnan előkapva millió-ezer dologra használjam.
1.Minihamburgernek, minizsömlében, vagy normál zsömlében egyszerre több fasírttal. Sajt, koviubi vagy csemegeuborka, nagyjából ezt eszik meg a gyerekeim, ja bocs, olajbogyó (!) és ketchup. Kész.
2.Bolognai szósz utánérzés, vagyis összetöröm a fasírtot és jó minőségű passatában (passzírozott paradicsomszószban) kb. tíz percig főzöm: kész a kamu bolognai szósz.
3.Rizseshús: a feldarabolt fasírtokat egy pörköltalapra dobom, hozzáadom a főtt rizst, összeforgatom, viszlát.
4.Az egészségesre hajló étkezés jegyében, egy tálat készítek, de bulgurral (a kicsinek még eladom rizsnek, a nagy meg már tudja, hogy a “burbur” az jó), mandulával, nyers uborkával, retekkel, és répával, magyarán mindennel, amit hajlandók megenni (nálunk a ropogós nyers zöldségek mennek, még a karalábé is játszik), ha szezonja van, friss, nyers zöldborsóval, de a magamnak tartogatott friss mentát és petrezselymet kénytelen vagyok kihagyni, de így is sikernek könyvelem el, mert általában elfogy.
5.Mártogatós szósszal (pl. joghurtos-fokhagymás), nyers zöldségekkel, pitával vagy tortillával.
6.Mini nyársak sajtkockával, és az éppen preferált zöldséggel.
7.Ha sokat akarok még dolgozni, leveles tésztából húsos táskát varázsolok, jó olvadós sajttal.
8.Egy zöldséglevesbe is bedobhatom a kész fasírtokat, plusz ízt ad a levesnek, és tartalmasabbá is teszi.
Ez már itt rögtön nyolcféle felhasználási mód, de biztos más háztartásban más szokások vannk, a saját verziódat is elő tudod állítani pillanatokon belül. Ráadásul az, hogy mit teszel a fasírtba, csak rajtad múlik. Nekem a marha-sertés kombó vált be, parmezánnal, zsemlemorzsával, tojással, nyers hagymával, sűrített paradicsommal és néha még Worcester szósszal. Tele umamival, mi így szeretjük, néha kakukkfűvel, néha rozmaringgal, néha csak sóval és borssal. És még olyan is van, hogy a hús kb. harmadát kicserélem csiperkegombára, és senkinek fel sem tűnik. Ja, és sütőben sütöm, mert ugye nagy mennyiséget készítek egyszerre, és a sütőpapírral bélelt tepsi még a mosogatást is megkönnyíti.
Szívesen a tippet!