Dobozos víz, kakaó, sör, bor... - ez vár ránk húsz éven belül
2022. July 14.Az első műanyag palackos vizek 1973-ban jelentek meg a piacon. Azóta az egész világ rákapott a vízfogyasztásnak erre a módjára, és bizony nehéz az átállás a fenntarthatóbb megoldásra. Húsz éven belül eljöhet azonban a pont, hogy szinte minden italunk dobozban jut el hozzánk.
Egyfelől az évi sok millió tonna műanyag palack komoly terhet ró a környezetre, másfelől pedig több tanulmány is bizonyítja, hogy a mikroműanyagok bekerülnek az emberi – és állati – szervezetbe, és ki tudja, milyen problémákat okoznak a későbbiekben. Bár régóta tudjuk, hogy a műanyag palackok nem fenntarthatóak, a papírdobozos víz – tej, üdítő, bor és sör – egyelőre ritkaságnak számít. Tudjuk, milyen könnyen átáznak a papír szívószálak, úgyhogy érthetőek az aggályok.
2009-ben egy lelkes michigani vállalkozócsoport úgy döntött, ők akkor is papírdobozos vizet kezdenek forgalmazni, ha ebben egyelőre senki sem lát fantáziát. A Boxed Water Is Better 92 százalékban növényi alapú anyagot használ, amiben menne van a növényi alapú műanyag is. A cég évente több ezer fát ültet, hogy fokozatosan pótolja a felhasznált alapanyagot.
A csomagolástechnikai cégek szerint a fenntartható jövő a nagy százalékban papírból készülő, növényi alapú csomagolásban rejlik. Hamarosan egyre több itallal is találkozhatunk papírdobozban, húsz év múlva pedig van rá esély, hogy több szeszesital is papírcsomagolásban jut majd el hozzánk. El tudjátok ezt képzelni?