Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan megy a műanyagmentes július?

Sikerült már megszoknunk, hogy tisztábban élünk?
2021. július 5.

Imádtál szívószállal szürcsölni? El sem tudnád képzelni az életedet fültisztító pálcika nélkül? Gyakran ettél plasztik evőeszközökkel, jó kis szabadtéri sütés-főzéseken? Ne csüggedj el, mert számodra is egy új, kihívásokkal teli korszak kezdődik. Az emberi életet kezdetben megkönnyítő műanyag mára annyira elárasztotta a világot, hogy szinte fuldoklunk a lebomlásra képtelen tárgyakban. Több olyan fotó járta be a sajtót, melyen 30-40 éves joghurtos poharat vetett ki a tenger, és a felirat még tisztán olvasható volt a dobozon, de mi magunk is találhatunk ugyanilyen idős tejes zacskót az erdőben. Az állatok keserülik meg legjobban az ilyen találkozást: belegabalyodnak vagy a szervezetüket belülről károsítják a kisebb-nagyobb plasztik darabkák.

Július elsején lépett életbe az Európai Unió országait érintő tilalom, mely száműzi a mindennapjainkból az eldobható műanyagokat. Ezentúl már csak raktárkészletből vásárolhatunk ilyen egyszer használatos tárgyakat, sőt: hazánkban még a nejlonzacskók is az olyan nemkívánatos holmik közé kerültek, mint a hungarocell kávéspohár és elvitelre szánt ételes doboz, vagy a léggömb tartó pálca. A bolti átlátszó vékony füles szatyrok is kivezetésre kerülnek, melyek helyett úgynevezett lebomló műanyag zacskókba pakolhatjuk majd a pékárut. Egyik napról a másikra nem tűnik el a sok plasztik: a már betárazott készleteket még kifuttatják a cégek, éttermek és büfék.

Hogy eztán mire számíthatunk, arra a már bevált alternatív, illetve a műanyag-éra előtti tárgyak nyújthatnak támpontot. Olyan tisztítható, többször bevethető evőeszközökre és tányérokra lesz szükség, melyek nem a kukában kötnek ki – így a fa és papír holmikat se erőltessük, ha nem muszáj. A környezetbarát szívószál lehet eztán többször felhasználható fém vagy bambusz, esetleg egy szál száraz makarónival is próbálkozhatunk. A hungarocell kaja-tárolók helyére visszajöhet nagyanyáink fémdoboza, mert a sütis díszdobozok nem csak varrókészlet tárolására jók. A zacskókat pedig már eddig is többen behelyettesítették mosható vászontáskákkal. Üröm az örömben, hogy a PET palackok még két évig biztosan velünk lesznek – a szelektív gyűjtésük továbbra is életmentő a vadvilág számára.

Perzsa

Forrás: Greenpeace.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Az amerikaiak háromnegyede állítja magáról, hogy aggódik a környezetért, viszont csak minden ötödik ember tesz valamit az ügy érdekében
Megszabadul az egyszer használatos műanyagoktól a hazai McDonald’s

Megszabadul az egyszer használatos műanyagoktól a hazai McDonald’s

Egyes egyszer használatos műanyag eszközök már júniustól eltűnnek az éttermekből

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.