Döbbenet, de régen a libamellcsonttal korcsolyáztak?
Papíron nemrég volt a Márton-nap, de mintha azóta ezer év telt volna el, annyi minden történt. Egy ideje már egyre kevésbé fagy november elején, ám az olyankor szokásos menü libahúsából kikerülő, bizarr formájú csont régebben – amikor még igazi telek voltak – nem csak jóslásra volt alkalmas. Ha fehér színűre emlékszünk, akkor az hosszú, fagyos telet ígért, ám ha vöröses, akkor inkább lightos lehet a leghidegebb hónapunk. Ha aznap a libák korcsolyáztak, akkor a karácsonyi bőrig ázás is garantált volt. Nos, jégtáncban 2021-ben valóban nem volt részük a szárnyasoknak, és a fenyőünnep is csak részben lett fehér – így a téli sportok rajongóinak sem kedvezett eddig az időjárás.
Nagyapáink és nagyanyáink a „fakutya” mellett tudtak azzal a libamell csonttal játszani is: korcsolyaként a cipőjükre rögzítették, mikor vastagon megdermedtek a vízfelületek. Mi pedig ezt a szárnyast ehetjük ősz után is, ugyanis nagyon finom, és változatosan elkészíthető – főleg a mell-része. Hogy a csemetéink tudnának-e siklani a csonttal a jégpáncélon, ahhoz először is minimum tíz centi vastagnak kellene lennie ennek a rétegnek. Másodszor pedig a rögzítési technika némi rátermettséget igényel, a biztonságérzetről nem is beszélve.
Az biztos, hogy nem csak borral passzol a libamell: például nekifuthatunk egy almás-mazsolás változatnak is. Most talán olcsóbban is hozzájuthatunk a húshoz, mit főszezonban, és ha eddig a kacsát favorizáltuk, akkor a liba ugyanígy szóba jöhet a kedvenc receptjeinkkel kapcsolatban. Az ízük és állaguk némileg különbözik, ugyanis ez a nagyobb madár nem annyira lágy, ám érett, bőséges és édeskés jelleget is fel tud azért mutatni. A zsírossága hasonló, ám rágósabb bőrét nem szokás elfogyasztani, a hápogós barátunkéval szemben. A mérete miatt kicsit tovább tart elkészíteni, és gyümölcsökkel a legjobb tálalni. Az almás-mazsolás változat mellé főtt krumpli, illetve friss zöldek is passzolnak, a fölös zsírt pedig csorgassuk le és őrizzük meg, további felhasználásra.
Narancsmázzal is bevonhatjuk így télen a melleket – az édes-savanyú, ropogós réteg jól fog állni a pikáns husinak. Egy kis száraz vermut dobhat a történeten, de ez akár ki is hagyható – ami viszont szükséges, az a narancslé, egy teáskanál reszelt héjjal és ugyanennyi citromlével. Barnacukor, fokhagyma, szójaszósz, mustár és köménymag árnyalja majd az összhatást.
Erről se maradj le:
Perzsa
Forrás: cuisinefiend.com / allrecipes.com