Bolti helyett jöhet a házi! 5 tipp müzlitől a szendvicskrémig
2022. March 7.Boltból vegyük? Vagy házilag készítsük? Végletekbe persze nem kell esni, hiszen az üzletekben is jó minőségű termékek sora vár ránk, de ha van időnk és kedvünk, és úgyis épp életmódváltásban vagyunk, próbáljuk ki pár finomságból az otthoni verziót! Ha magunk készítjük, jól szabályozhatjuk a hozzáadott cukor és só mennyiségét, az étel energiaértékét, illetve tuti biztosan elkerülhetjük az adalékanyagokat.
Zöldségcsipsz
Ha van egy jó zöldségszeletelőnk, a házi zöldségcsipsz – például burgonyából, céklából, répából, zellerből – gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Garantáltan jóval kevesebb sóval is beérjük majd (helyette fűszerezzük kedvünkre zöldfűszerekkel, paprikával, fokhagymaporral), és ha egy rétegben kiterítve, forró sütőben (kb. 200 °C) sütjük készre, az olajon is spórolhatunk. Csak spricceljük meg a csipszek tetejét egy kis olajjal, ennyi bőven elegendő lesz.
Tésztaszósz
Kis túlzással, de igaz: amíg a tészta megfő, a szósz is elkészül. Ha van otthon jó minőségű üveges vagy konzerv hámozott paradicsomunk (vagy passzírozott paradicsomunk), nincs is egyszerűbb, mint kis fokhagymával, fűszerekkel szószt főzni belőle. A tejszínes, sajtos szószok szintén hipergyorsak. A tészta főzővizét pedig ne öntsük ki teljesen, a keményítős vízzel jól szabályozhatjuk a szósz sűrűségét.
Tipp: Ez a házi paradicsomszósz titka
Szendvicskrém
Ha szeretjük a változatos krémeket, kencéket, és nincs ellenünkre a maradékmentés sem, engedjük szabadon a fantáziánkat! Maradék főtt-sült zöldségből, a konzervdoboz alján lézengő pár deka csicseriborsóból vagy 1-2 főtt tojásból ugyanúgy készülhet szendvicskrém, mint a tegnapról megmaradt sült húsból. Aprítógépbe a hozzávalókkal! Hasonló módon melegszendvicskrémet is készíthetünk.
Müzli
Aláírjuk, rengeteg szuperegészséges müzlit árulnak a boltokban. Nem is kell versenyeznünk velük, viszont a nagy tételben, olcsón megvásárolt zabpehely, árpapehely, puffasztott (barna) rizs otthon is könnyen mixelhető aszalványokkal, kókusszal, olajos magvakkal. Ha így teszünk, akár pár adagot is kikeverhetünk ízenként – garantáltan nem fogunk ráunni.
Gyümölcsjoghurt
Kritikus pont a délutáni édesség utáni vágy, főleg ha épp diétázunk. A legtöbb fogyókúra megenged egy kevés gyümölcsöt, de annál szigorúbb a hozzáadott finomított cukrokkal. Tartsunk otthon krémes, natúr joghurtot, és ha megéheztünk, csak keverjük össze egy kevés gyümölccsel.
És még egy tipp: tegyünk egy adag görög joghurtot a turmixgépbe, adjunk hozzá kevés (növényi) tejet és fagyasztott bogyós gyümölcsöt, pillanatok alatt készen lesz a mostanában nagyon népszerű „nicecream” névre hallgató finomság.
Ezt már olvastad?