Az első lépés az előre főzéshez
Célszerű előre megtervezni, elkészíteni az ebédet/vacsorát, hogy ne egy húzós munkanap után kelljen nekiállni. Fontos viszont, hogy minden nap együnk főtt ételt, melyet érdemes otthonról vinni. Ezzel elkerüljük a túlköltekezést a menzán, az étteremben, és a futtában felkapott egészségtelen gyorskaját.
Az ételek tervezésének első lépése már jóval az elkészítés előtt lezajlik. Ez a lépés segít abban, hogy eldöntsük, miket kell beszereznünk ahhoz, hogy gyorsan és okosan készítsük el az ételeket az elkövetkező napokra.
Nézzük át a kamrát!
Mielőtt recepteket választunk, lessük meg, mik bújnak meg a polcokon, a fagyasztóban, a spájzban. Ha könnyebb, készítsünk listát. Könnyebb abból alkotni valamit, ami már alapból készleten van; célszerű azokat az alapanyagokat előnyben részesíteni, melyek szavatossági ideje hamarosan lejár.
A gyümölcsökből saláta, szósz, vagy leves készülhet; a zöldségekből tészta, leves, köret. A mirelit ételeket se felejtsük ki – nem túl egészségesek, de nagy segítséget nyújtanak. Ha tudjuk, mi az, ami alapból rendelkezésünkre áll, könnyebb recepteket nézegetnünk, és azokhoz összeszedni, milyen alapanyag hiányzik még.
Ezzel kevesebbet költünk, kevesebb felesleges élelmiszert vásárolunk, és kevesebb étel megy a szemétbe – mert már lejárt, csak elfeledkeztünk róla. Érdemes állandó listát vezetni arról, miket vásároltunk, és azoknak mikori a lejárati idejük. Ezt felvihetjük egy lapra, melyet ragasszunk a kamra ajtajára. Így még könnyebbé tesszük az első lépést.
forrás: The Kitchn.com