Az egyik legősibb pizzafajtára még sajt sem kerül
2023. January 23.Ma már ugyan számos feltéttel kapható, ám az igazi nápolyi pizzának csupán Kettő, az Európai Unió által is földrajzi eredetvédelemben részesített fajtája van, a húsmentes, de sajttal készülő pizza Margherita (vagy Margarita) és a sajtot sem tartalmazó pizza marinara.
Tipp: Szerinted mekkora volt minden idők legnagyobb pizzája?
A legtöbb turista minden bizonnyal nem a marinara pizzát kóstolja meg elsőként, hanem valamilyen gazdagon megpakolt fajtára esik a választása, pedig a kevesebb ezúttal is lehet több: a finom paradicsomszósz és a tökéletes pizzatészta tökéletes harmóniában áll egymással, ha kíváncsiak vagyunk a klasszikus tészta könnyed állagára és a paradicsomszósz tiszta ízére, érdemes a marinarát elsők közt megkóstolni.
Mi kerül a tésztára? Paradicsomszósz, oregánó és extra szűz olívaolaj, illetve még egy érdekesség: vékonyra szeletelt fokhagyma, tulajdonképpen ez utóbbi számít az egyetlen feltétnek.
Ha egy picivel több feltétre vágyunk, válasszuk a Margheritát! Az ugyancsak eredetvédett pizzának két verziója létezik, az egyikre paradicsom, szeletelt mozzarella, extra szűz olívaolaj és bazsalikom kerül, a Margherita extrára pedig a paradicsomon, bazsalikomon és extra szűz olívaolajon túl Campaniából származó mozzarellacsíkok kerülnek.
Ezt már olvastad?