Az almaszósz a konyha kaméleonja, tojást és zsiradékot is helyettesíthetünk vele
2019. November 14.Almaszószt készen is vásárolhatunk (például üveges kiszerelésben megtalálható a két nagy diszkont üzletlánc kínálatában), de mi magunk is könnyedén elkészíthetjük. A megmosott, meghámozott, felkockázott (vagy lereszelt) almát kevés vízben megpároljuk, majd botmixerrel összetörjük. Készíthetjük teljesen sima, szószos állagúra, de felhasználástól függően akár kissé darabosra is hagyhatjuk. Szintén felhasználásfüggő, hogy már párolás, főzés közben ízesítjük-e a szószt, vagy csak később. Ízlés szerint tehetünk bele kevés cukrot, citromlevet, fahéjat, mézet vagy mézeskalács ízű fűszerkeveréket.
Ha helyettesítésre szánjuk, érdemes a natúr, hozzáadott fűszerektől mentes, jól lepürésített verziót választani, hogy az alaprecept ízét és állagát ne változtassa meg a szósz. Süteményekben helyettesíthető vele a tojás, az olaj és a vaj is. És ami a legjobb: a cukrozatlan almaszósztól nem lesz jelentősen édesebb az elkészült étel – persze azért sütibe tegyük, és ha szükséges, vegyünk vissza egy keveset az alapreceptben feltüntetett cukormennyiségből.
Tojás helyett
Azokban a receptekben, amelyekben a tojás kötőanyagként funkcionál, nagyszerűen működik az almaszószos helyettesítés. Tojásallergia és magas koleszterinszint esetén az egyik legjobb választás, illetve ha egy receptben csak a tojás állati eredetű hozzávaló, könnyen átalakíthatjuk a sütit vegánná. Minden egyes tojás helyett tegyünk az ételbe ¼ csésze édesítetlen almaszószt. Ha a recept eleve használ sütőport, növeljük meg a mennyiségét további kb. 30%-kal.
Olaj és vaj helyett
Ha kevesebb zsírt szeretnénk fogyasztani, laktózérzékenyek vagyunk, vagy vegán életmódunk kizárja a vajat, az almaszósz szintén jó barátunk lehet. Sütéskor a vajat feleannyi mennyiségű almaszósszal helyettesíthetjük. Fontos megjegyezni, hogy a szósz befolyásolhatja a sült ételek textúráját, tehát ha csak a zsiradék mennyiségének csökkentése a célunk, akkor érdemes a vaj felét cserélni almaszószra, azaz például 10 dkg vaj helyett 5 dkg vajat és 2,5 dkg almaszószt tenni a tésztába.
Olaj helyett szintén bevethető a szósz. Az olaj részben kötőanyagként működik, részben pedig megőrzi a sütemények nedvességtartalmát. 1:1 arányban tökéletesen helyettesíthetjük édesítetlen almaszósszal.
Forrás: mashed