Amikor az epe kényszerít diétára – 1. rész
2020. January 16.Életünk során nagy valószínűséggel kerülünk olyan helyzetbe, amikor egészségügyi probléma miatt diétára kényszerülünk. Hol hosszabb, hol rövidebb időre. Lássuk az epeproblémák miatt felmerülő diétához kötődő ismérveket, tapasztalatokat.
A cél, hogy az epét ne terheljük meg, azaz kímélő módon étkezzünk. Hogyan érhetjük ezt el?
Először is többször kell keveset enni, nem szabad hirtelen nagy adagokat befalni. Ez azoknak, akik naponta csak 2-3-szor étkeztek eddig, új feladat, hiszen az étkezések számát (de nem az elfogyasztott étel mennyiségét) növelni kell, szükséges előre tervezni. Legyen nálunk mindig egy kis keksz vagy gyümölcs, hogy amennyiben valamelyik étkezést ki kell hagynunk, be tudjunk kapni pár falatot, és ne maradjunk farkaséhesek.
Az ételeinknek zsírszegénynek és az erős fűszerektől mentesnek kell lennie. Ez nem jelenti azt, hogy tiltólistás minden zsiradék és fűszer. Lehet használni, csak mértékkel. Kerüljük az állati zsiradékokat, főzés során használjunk kevés olíva-, lenmag-, tökmag-, kukorica- vagy napraforgóolajat, vagy akár kókuszzsírt. Az olívaolajat csak akkor szabad hevíteni, ha kifejezetten rá van írva, hogy főzésre is alkalmas. Az extra szűz olívaolaj általában csak nyers fogyasztásra, salátákhoz, pirítóshoz ajánlott. Húsoknál a sovány húsokat részesítsük előnyben, ilyen a csirke, pulyka, házi nyúl, bárány vagy borjú. Soványabb sertéshús is szóba jöhet. Kerülendő a marhahús, a zsírosabb sertéshúsok, a belsőségek, a füstölt húsok, valamint a húskészítményekből a szalonna, kolbász, hurka. Halféléket lehet enni, válasszunk sovány halakat (harcsa, hekk, makréla, tonhal). Az olajos magvakat is hanyagolnunk kell.
Továbbá elfelejthetjük egy időre a zsíros vagy vajas kenyeret is. Használjunk light margarint, zsírszegényebb vajkrémeket. Tejtermékeknél szintén a zsírszegénység a kulcsszó. Tejből a 1,5%-os, tejfölből a 12%-os, túróból a sovány verzió lesz megfelelő. A savanyított tejtermékek, mint pl. a joghurt és a kefir ajánlott. A tejszín is kerülendő, helyette sovány tejfölt vagy joghurtot használjunk. Sajtok közül a zsíros, penészes és füstölt sajtok tiltólistásak. Tojás mértékkel fogyasztható, leginkább a fehérje. Felejtsük el a zsírban, olajban sütést, helyette pároljunk, főzzünk, süssük az ételt cserépedényben vagy sütőzacskóban. Fűszereknél kerülni kell a csípőset és a nagyon aromás fűszereket. A zöldfűszerek, só, édes pirospaprika használható, de itt is lényeg a mértékletesség. Ne legyen egyik íz se túl domináns. Sajnos a hagymaféléket fűszerként csak keveset használva – és azt is főzve – vethetjük be, zsiradékban sütve nem ajánlott.
Vízben nem oldódó élelmi rostban szegény alapanyagokat használjunk. Azaz kerülendő a búzakorpa, zabkorpa, rozs, búzacsíra, Graham-liszt, hüvelyesek. Ez most konkrétan azt jelenti, hogy leginkább a fehér lisztet tudjuk használni a süteményeknél, pékáruknál. Így hát marad a fehér kenyér, zsemle, kifli, kalács. Lehet fogyasztani háztartási kekszet, babapiskótát, kétszersültet, Abonettet, ropit. Készíthetünk otthon piskótát és palacsintát is zsiradékmentesen. A kelt tészta és a vajas tészták epediéta mellett nem a barátaink. A főtt tésztafélék közül a hagyományos és a durum tészták használhatók. Rizst is ehetünk, pl. fehér, jázmin, basmati és rizottó rizs beépíthető az étrendbe.
Cikkünk holnap folytatódik.