Adunk pár tippet, ha karácsonyra pont dutch ovent kaptál volna
Azon kívül, hogy nagyon jól néz ki ez az edény, igencsak hasznos is tud lenni. Ha most, a karácsonyfa alatt találkoztál először a dutch ovennel, akkor néhány trükköt nem árt, ha megismersz ezzel a dizájnos fazékkal kapcsolatban. Egy méretes öntöttvas edényről van szó, hozzá illő fedővel – amit több célra is alkalmazhatsz. Nem csak főzni fogsz tudni benne, de sütni, párolni és dinsztelni is ugyanígy megfelel majd. Akár már az ünnepek közti erőlevest is feldobhatod benne, és aztán az újévi lencsefőzelék szintén rotyoghat így. Sőt, a karantén idején szárba szökkent kenyérsütés kaphat egy extra csavart most: aranyszín héjú, belül foszlós veknik kerülhetnek ki a dutch ovenből.
Hatalmas előnye az edénynek, hogy sokáig képes tartani a hőt; tehát ha csak valamit összeütnél gyorsan, akkor inkább valami más serpenyőt vegyél elő. Ő egy igazi hosszútávfutó, ami a lassan párolódó tálak – mint például az oldalas vagy a marhasült – számára pont ideális. Ráérősen puhulnak benne a különleges ételek, míg az omlós hús szépen lemállik majd a csontról. A gőz képződés miatt fontos, hogy a fedő a helyén legyen: így a nedvesség nem szökik el. Ez a megfelelő ízek és a szószos állag miatt is fontos.
Ezt láttad már? Hoppá, Harry Potter-stílusú konyhai eszközök a piacon?!
Több főzési technikát nyílik alkalmad kipróbálni: a különböző aromákat pirítással, dinszteléssel és még a hirtelen sütés technológiájával (sauté) is előcsalogathatod. Ez utóbbi remekül működik hagyma, répa és zeller esetében, melyeket minél hamarabb rakjunk be az edénybe, még a többi hozzávalót megelőzően. Tőlük az ízek többrétegűek lesznek, és a végeredmény közelebb áll majd az umami-élményhez. Sőt – bátrabbak a fehérjét barníthatják is, méghozzá a Maillard-reakció segítségével, mely során aromakomponensek és barna színű pigmentek jönnek létre. Ezeket az összetett ízeket az aminosavak és a cukrok játéka hozza ki.
Ha azt szeretnéd, hogy még sok évig tegyen jó szolgálatot neked a dutch oven, akkor némi elővigyázatosság azért fog kelleni. Pár dolgot kerülj el, és akkor a nagy becsben tartott fazék akár több generáción át is a konyha éke lesz. A zománccal bevont darabok esetében arra ügyelj, hogy ne pattanjanak le vagy repedjenek meg – ekkor ugyanis a külső réteg alatti vas nedvességnek lesz kitéve, ami rozsdásodáshoz vezethet. Igaz, súlyos darabról van szó, a szakik mégis azt javasolják, hogy mindig kézzel tisztítsuk meg. A gépi mosogatás sajnos árthat a festéknek.
Abban az esetben, ha zománc nélküli, natúr öntöttvas példányunk van, akkor időként érdemes átkennünk olajjal. Vízben sokáig ne ázzon, mert akkor szintén oxidációs folyamatok indulhatnak el. Illetve kerüld, hogy lassú tűzön valami nagyon savas ételt főzz benne – a maró anyagok gyengíthetik az edény falát. A hirtelen hőmérséklet- változással is csínján kell bánni: hideg folyadékot vagy összetevőt csak akkor rakj bele, ha előtte magát az edényt is lehűtötted. Eléggé érzékeny ugyanis a hőingásra: roncsolódhat és repedhet is a felszíne. Ehhez hasonlóan érdemes előmelegíteni is – ahogyan a sütő melegszik, úgy a fazék is fokozatosan veszi fel a hőt. Azt előtte mindenképp tisztázd, hogy az oven minden eleme sütőbiztos-e: például a műanyag fogantyúk – ha vannak rajta – nagyjából 198 Celsius-fokig tűzállóak. A dagasztás nélküli kenyerek sajnos nagyobb hőfokon készülnek; ám bizonyos termékek (például a Le Creuset márka) tartozékai 260 fokig is állják a sarat.
Olvasd el esetleg ezt a cikket is:
Perzsa
Forrás: realsimple.com