Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: Unsplash

A tökéletes receptek megálmodása: munka vagy hivatás?

2022. September 21.

Odavagy az ételekért?

Odavagy az ételekért? Ismered az összes családi receptet és előszeretettel kísérletezel az ízekkel, hátha sikerül valami különlegeset alkotnod? Lehet, hogy szakácsnak születtél.

Forrás: Unsplash

Munka vagy hivatás?

Talán van tapasztalatod a konyhai munkában. Elképzelhető, hogy készítettél már néhány finom ételt, melyekkel mosolyt csaltál az emberek arcára és elégedetté tetted a gyomrukat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a főzés az életcélod.

A hivatás nem egy félreértelmezhető dolog. Ha az lett neked rendelve, hogy szakács legyél, azt hamar érezni fogod. Valójában annak eldöntése, hogy a főzés-e a megfelelő karrier számodra könnyebb, mint hinnéd. Gondolkodj el egy pillanatra azon, mit válaszolnál a következő kérdésekre:

Azonnal otthon érzed magad, mikor belépsz a konyhába? Izgatottan várod, hogy új összetevőkkel dolgozhass, és mindig fel akarod dobni valamivel a már jól megszokott ételeket is? Kreatív fogásokat tálalsz a családodnak és barátaidnak és fülig ér a szád, mikor azt hallod, hogy a főztöd kivételes volt?

Ha igennel válaszoltál ezekre a kérdésekre, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagy valószínűség szerint neked való a szakács karrier. Fontos azonban, hogy ne hagyj teret a kételkedésnek. A siker felé vezető út nem könnyű. A kétség azt jelezheti, hogy talán mégsem ez a megfelelő irány számodra és ideje másfelé indulni. Csak akkor leszel képes kitartani a célig, ha a főzés valóban a szenvedélyed, nem pedig csak egy múló szeszély.

Hogyan valósítsd meg az álmodat?

Ha már 100%-ig biztos vagy abban, hogy neked szakácsnak kell lenned, nincs más hátra, mint valóra váltani az álmodat. Habár az iparág tobzódik a munkalehetőségekben, sajnos nem kezdheted azzal, hogy egyszerűen jelentkezel az egyikre. Ahhoz, hogy szakácsként dolgozhass, szükséged lesz egy-két dologra.

1.Erős munkamorál – Egyes napokon előfordulhat, hogy hosszú órákon keresztül kell majd nagy nyomás alatt dolgoznod, főleg, ha csapatvezető leszel. Ahhoz, hogy ezt bírni tudd, fontos, hogy kitartó, illetve teljesen elhivatott legyél a munkád mellett. Készen kell állnod azokra a műszakokra is, amikor sokkal nagyobb a forgalom és több az elvégzendő feladat.

2.Kreativitás – Szakácsként ügyesnek és kreatívnak kell lenned. Az ételek tökéletes elkészítése mellett figyelned kell a megfelelő időzítésre és a minden részletre kiterjedő gyönyörű és precíz tálalásra.

3.Csapatmunka – Képesnek kell lenned arra, hogy együttműködj a társaiddal. A konyha felgyorsult környezetében gyakran csak akkor tudtok jót alkotni, ha együtt dolgoztok. Ha nem vagy csapatjátékos, sokkal nagyobb energiát kell befektetned, amit előbb vagy utóbb a munkád minősége fog megsínyleni.

4.Szakképesítés – Igaz, a legfontosabb készség az ételek és a főzés iránti szenvedély. Azonban ha hivatásos szakács akarsz lenni, képesítésre lesz szükséged. Sok olyan program elérhető, ahova mindenféle tapasztalat nélkül jelentkezhetsz. Minél több területen szerzel bizonyítványt, annál feljebb juthatsz a ranglétrán.

Milyen az élet szakácsként?

Ha végigmentél a szakácsképzésen és elsajátítottál minden szükséges készséget, elkezdhetsz dolgozni. Szakácsként általában a hosszú, heti 50-70 órás munkaidő az alap, ezért itt is fontos hangsúlyozni, hogy ez az életforma olyan embereknek való, akiknek valóban ez a hivatásuk. Ha a szenvedélyed, amit csinálsz, az idő szó szerint elröppenhet.

Egy séf tipikus napja egy gyors eligazítással kezdődik, melynek során minden csapattagnak kiosztják az aznapi feladatokat. Ez, meglepő módon nem csak a főzést jelentheti. Esetenként a feladataid közé tartozhat az összetevők megrendelése, az étlapok összeállítása, a takarítás, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartás. A reggeli megbeszélés gyakran magában foglalja az előző nap áttekintését is, ami lehetőséget ad a hibák korrigálására és a csapat erősítésére.

Ezt követően indulhat a munkavégzés. Szakácsként a legforgalmasabb időszakok az ebéd- és vacsoraidő, valamint a hétvégék. Ez azt jelenti, hogy a társasági életed sokszor a munka köré kell alakítanod.

Megéri?

Külső szemlélőként úgy tűnhet, ez a munka sok áldozatot kíván. Azonban, ha olyan ember vagy, aki erre született, sokkal több pozitívumot fogsz találni benne, mint negatívumot.

Először is, olyan munkát végezhetsz, ami minden nap táplálja a szenvedélyed. Másodszor, ez egy rendkívül kreatív terület, ahol szabadjára engedheted a fantáziádat. Szakácsként biztosan nem fogsz büntetést kapni azért, mert feszegeted a határaidat. Ezen a pályán inkább megjutalmazzák azokat, akik képesek „a dobozon kívül gondolkodni” és új, izgalmas ételeket készíteni.

A szakács karriernek ezeken kívül több gyakorlati haszna is van. Ha elérsz egy bizonyos szintet, a lehetőségek egy egész tárháza nyílik meg előtted. Rengeteget utazhatsz, egy vállalkozás tulajdonosává válhatsz és szert tehetsz egy rugalmas munkaidő beosztásra, ami tökéletesen megfelel az életmódodnak.

Ha ezek alapján úgy érzed, neked is a szakácskodás a hivatásod, ne habozz tovább. Vágj bele most!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A telefonod a szakácskönyved? Így védd meg főzés közben

A telefonod a szakácskönyved? Így védd meg főzés közben

A receptek legfőbb lelőhelye ma már egyértelműen az internet. De mit tegyünk, hogy megóvjuk a telefonunkat a konyhai balesetektől?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!