A tea, ami csökkenti a vérnyomást
A hibiszkuszt nem csak szépsége, hanem gyógyító ereje miatt is tisztelik, így sokszor alkalmazzák; több fajtáját használják a hagyományos orvoslásban. A belőle főzött tea (amely savanyú és fanyar, így sokan hozzáadott cukorral vagy édesítővel isszák) rengeteg betegség megelőzője/gyógyítója lehet.
Egy kutatás kimutatta a hibiszkusz tea pozitív orvosi hatásait, különösképp a szívmegbetegedéseket illetően. Tudósok igazolták, hogy a sötétvörös virágok finoman csökkentik a vérnyomást, köszönhetően vizelethajtó tulajdonságuknak, mivel segítenek a szervezetnek kiüríteni a felesleges vizet. Illetve a hibiszkusz antocianinjai blokkolják az angiotenzin-konvertáló enzim termelődését, amelyek ugyanis elősegítik a vérerek összehúzódását.
Tehát a vérnyomás csökkentésének érdekében igyunk meg egy bögre frissítő hibiszkuszteát:
Hozzávalók:
- 4 csésze víz
- 3 ek. szárított vagy 4-5 evőkanál friss hibiszkusz
- 1 rúd fahéj
- 1 ek. kristálycukor
- 1 narancsleve
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a hibiszkuszokat és a fahéjat, majd forraljuk fel a vizet. Öntsük le a forró vízzel a hibiszkuszt és a fahéjat, hagyjuk ázni 20 percig. Szűrjük át a teánkat, adjuk hozzá a cukrot és a narancslevet. Melegen vagy hidegen tálaljuk.