A szépségért szenvedni kell? Dehogy! Inkább fogyasszunk sok-sok retket, mutatjuk is, miért!
2019. May 20.Sok ételre mondták már az idők folyamán, hogy aki megeszi, megszépül tőle, így teremtett igazi divatot többek közt az addig kevésbé népszerű fodros kel és a leginkább szóra sem méltatott kókuszvíz.
Hasonló a helyzet a retekkel, sőt amellett, hogy csodát tesz a bőrünkkel, még az egészségünket is támogatja, hiszen méregteleníti a szervezetünket, javítja az emésztést, kordában tartja a vércukrot, valamint néhány rákbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
A kívül piros, belül fehér, extra ropogós zöldségféle szuper egészséges: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egyébként bár évezredek óta fogyasztják az emberek, még ma is kérdéses, hogy valójában honnan származik. Tudjuk, hogy az időszámításunk előtti 3. században a görögök és rómaiak étrendjében már szerepelt, de vadretket Délkelet-Ázsiában is fogyasztottak. És hogy milyen jótékony hatásokat tulajdoníthatunk ennek az egész világon fogyasztott zöldségnek? Jöjjön pár meggyőző érv, hogy miért érdemes külsőleg is alkalmazni.
1. Tisztító, hidratáló hatás
A zöldség magas nedvességtartalma segít megakadályozni bőrünk kiszáradását. Aki szeret házi kencéket gyártani, otthon is készíthet retekből arctisztítót. A meghámozott retkeket egyszerűen turmixoljuk le, keverjünk hozzá egy kis citromlevet, és már mehet is a bőrünkre. Csak ép bőrfelületre alkalmazzuk!
Az eltömődött pórusok elleni harcban szintén jól teljesít, a fekete és a fehér retek levét vagy pépesített húsát használjuk fel ebben az esetben. Keverjük össze némi mézzel, majd kenjük az arcunkra, és hagyjuk 15 percet hatni.
2. Mélyhidratáció
Magas nedvességtartalma mellett omega-3 és omega-6 zsírsavat is tartalmaz, ezek bőrünk mélyebb rétegeibe is képesek bejuttatni a nedvességet, tehát nem csupán a bőrünk felszíne lesz hidratált.
3. Bőrfiatalaító
Két alkotóeleme is igen hasznos ebből a szempontból, ez a C- és az A-vitamin. Egy csésze retek a napi ajánlott C-vitamin mennyiségének 30%-át fedezi. Az A-vitamin segíti az új bőrsejtek termelődését, a C-vitamin pedig fiatalítja és egészségesebbé teszi bőrünket, valamint védi a káros környezeti hatásoktól.
4. Egészségesebb bőrszín
Szintén az előbbi két vitamin felelős ezért: a C- és az A-vitamin bőrünknek egészségesebb, ragyogóbb színt kölcsönöz. Használjuk a pépesített retket joghurttal keverve hidratáló maszkként.
Forrás: so delicious