A Sörszövetség karácsonyra különleges ünnepi ételekkel készült
Adventi rendezvényén a Magyar Sörgyártók Szövetsége a 2019-es trendek mellett olyan különleges étel-sör párosításokat mutatott be, amelyek új színt visznek az ünnepi szezon menüibe.
Lezajlott a Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estje, az esemény egyben a téli sörszezon kezdetét is jelzi. Az advent, az összetartozás és a tűz melege ihlette azokat az ételkompozíciókat, amelyeket bemutattak az esten. Ezek a nem mindennapi fogások a megfelelő prémium sörrel párosítva különleges gasztronómiai élményeket kínálhatnak az ünnepek alatt azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni. „A Magyar Sörgyártók Szövetsége amellett, hogy a felelős sörfogyasztást kívánja tudatosítani, a magyar gyártású prémiumsörre, mint a gasztronómia fontos elemére is fel kívánja hívni a figyelmet” – mondta dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. A Sörszövetség a bemutatott ételek elkészítéséhez mesterfogásokat is elárult, hogy a receptek az ünnepi asztalra bárki által elkészíthetőek legyenek. A Sörszövetség receptjeiből szemezgettünk.
Zöld pesztós sajtkrém mártogatós
Jó minőségű tejszínes krémsajtot keverjünk el zöld pesztóval és olívaolajjal. Tálaljuk poharakba grissinivel vagy bagettel, valamint zöldséghasábokkal. Langyosan és hidegen is tökéletes előétel.
Mit igyunk hozzá?
Klasszikus cseh stílusú malátás és nemeskomlós pilzenit.
Extra tipp:
A roppanós friss zöldségek helyett tálalhatjuk sült zöldségekkel is, például bébicukkinivel vagy bébirépával.
Türingiai borjúkolbász
A lényeg, hogy tisztán húsból készült kolbászt válasszunk. A fűszerezéséhez főleg majoránnát használjunk némi lestyánnal és csomborral megbolondítva. Vékony aljú serpenyőben vajon pirítsuk addig, amíg kipirosodik a bőre.
Velencei almamustár
Az almát egészben süssük ízlés szerinti puhaságúra, de úgy, hogy még biztonsággal ketté tudjuk vágni. Sütőben vagy grillen is elkészíthetjük. Magos dijoni mustárral és leheletnyi akácmézzel tálaljuk.
Mit igyunk hozzá?
Gyümölcsös illatú, világos belga apátsági sört.
Egyben sütött máj
Ha nem grillen, hanem a konyhai sütőben készítjük, akkor alacsony hőfokon (légkeveréssel 90-100 °C-on), zsírpapíron süssük. Tehetünk a májak mellé kakukkfüvet, fokhagymát, alájuk pedig kicsi kacsazsírt.
Mit igyunk hozzá?
Különleges komlózású vörös ale-t.
Extra tipp:
A borjúmájról ne távolítsuk el a hártyát, mert ez védi meg majd sütés közben a kiszáradástól.