A Maradék nélkül program segít, hogy húsvétkor se pazarolj
2022. April 13.A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás. Emellett a program Húsvét zöldítő hímes-rímes címmel tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot hirdet, amellyel rendhagyó módon szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért.
A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a Húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. A Nébih Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást:
– Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
– A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
– Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
– Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
– Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
– A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárga túró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
– Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
– Útmutató segítségével megtudhatjuk, mely ételeket érdemes lefagyasztani.
– A maradékokat egy kis kreativitással új fogások formájában hasznosíthatjuk.
Ezt már olvastad? Fókuszban a húsvéti reggeli
A húsvéti készülődés jegyében egy rendhagyó felhívással is készül a hivatal. Tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot hirdet a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja. A Maradék nélkül program Húsvét zöldítő hímes-rímes című pályázatára a tojásfestés és a kreatív időtöltés kedvelői alternatív technikákkal elkészített – például élelmiszerhulladékokkal színezett – alkotásokkal pályázhatnak, míg a locsolkodók élelmiszerpazarlás-megelőzéssel kapcsolatos rímeket vethetnek az értékes nyereményekért. A pályaműveket április 17-ig várják fénykép, valamint videó formájában. A nyerteseket Facebook szavazáson választja ki a közönség. A pályázat részletei a maradeknelkul.hu oldalon érhetők el.
A pályázathoz inspirációért és további élelmiszerpazarlás-mentes húsvéti tippekért kövesd a Maradék nélkül program Facebook és Instagram oldalát!
Még több pazarlásmentesítő tanácsot olvashatsz és a témában készült infografikát is megtekintheted a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/husvet-maradek-nelkul
Tipp:
Egészség reggelire: a húsvéti asztal klasszikus zöldségei a szervezetednek is jót tesznek
Forrás: Nébih