Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A legjobb módja, hogy citrusfélét reggelizzünk

2016. december 18.

Valószínűleg már többféle gyümölcsből készítettünk kompótot. A kompótfőzés során előbújnak a gyümölcsből a rejtett édes ízek, és közben magukba szívják a főzőlében található fűszerek zamatát. A kompót levével locsoljuk le a citrusféléket tálalás előtt, így pl. a grapefruit kesernyésségét is tudjuk csökkenteni.

Hogyan készül:

          Válasszuk ki a kedvenc citrusfélénket: narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, de még pomelóval is működik.

          Válasszuk szét gerezdekre a gyümölcsöt

          A sziruphoz lassan forraljunk fel 1:1 arányú cukoroldatot, tetszés szerinti fűszerekkel (vaníliarúd, fahéj, kardamom, szegfűszeg). Használhatunk mézet vagy juharszirupot is, de vigyázzunk velük, mert édesebbek a cukornál. Hozzáadhatjuk egy másik citrusfélének (pl. lime) a héját is.

          Tegyük bele a gerezdeket, és lassan főzzük, kb. 5 percig, amíg átmelegszik. Innentől kezdve máris fogyasztható.  Ha főzzük tovább, akkor egy szűrőkanállal vegyük ki a gerezdeket, és további 15-20 percig főzzük a levet, amíg szirupossá sűrűsödik.

          Vegyük ki a fűszereket. Tegyük a citrus befőttet és a szirupot a zabkására, müzlire. Isteni finom gofrival és palacsintával is. Ha marad, légmentesen lezárva fagyasszuk le, hogy jeges desszertet kapjunk.

Variációk a témára:

Vérnarancs+lime héj+egész kardamom

grapefruit+egész ánizs+méz

mandarin+vanília rúd+juharszirup

narancs+szegfűszeg+friss gyömbér szeletek

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.