A legjobb módja, hogy citrusfélét reggelizzünk
2016. December 18.Valószínűleg már többféle gyümölcsből készítettünk kompótot. A kompótfőzés során előbújnak a gyümölcsből a rejtett édes ízek, és közben magukba szívják a főzőlében található fűszerek zamatát. A kompót levével locsoljuk le a citrusféléket tálalás előtt, így pl. a grapefruit kesernyésségét is tudjuk csökkenteni.
Hogyan készül:
– Válasszuk ki a kedvenc citrusfélénket: narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, de még pomelóval is működik.
– Válasszuk szét gerezdekre a gyümölcsöt
– A sziruphoz lassan forraljunk fel 1:1 arányú cukoroldatot, tetszés szerinti fűszerekkel (vaníliarúd, fahéj, kardamom, szegfűszeg). Használhatunk mézet vagy juharszirupot is, de vigyázzunk velük, mert édesebbek a cukornál. Hozzáadhatjuk egy másik citrusfélének (pl. lime) a héját is.
– Tegyük bele a gerezdeket, és lassan főzzük, kb. 5 percig, amíg átmelegszik. Innentől kezdve máris fogyasztható. Ha főzzük tovább, akkor egy szűrőkanállal vegyük ki a gerezdeket, és további 15-20 percig főzzük a levet, amíg szirupossá sűrűsödik.
– Vegyük ki a fűszereket. Tegyük a citrus befőttet és a szirupot a zabkására, müzlire. Isteni finom gofrival és palacsintával is. Ha marad, légmentesen lezárva fagyasszuk le, hogy jeges desszertet kapjunk.
Variációk a témára:
Vérnarancs+lime héj+egész kardamom
grapefruit+egész ánizs+méz
mandarin+vanília rúd+juharszirup
narancs+szegfűszeg+friss gyömbér szeletek