A hajában főtt burgonya második élete
2020. April 15.Gyakorlatilag minden rakott krumpli készítése után marad ki egy kis hajában főtt burgonya. Vagy több. Vagy már direkt úgy főzzük, hogy maradjon belőle, mert tudjuk, hogy a hajában főtt burgonya második élete ugyanolyan izgalmas, mint az első.
Általában nem egyből használjuk fel, ezért tárolásnál arra figyeljünk, hogy lehetőleg pucolás nélkül, lefedett edényben tegyük hűtőbe. Főve gyorsan romlandó étel, szükséges neki a hűtés. Kb. 2 napot áll el így. Felhasználás előtt kivesszük a hűtőből, hagyjuk kicsit, hogy felvegye a szobahőmérsékletet, megpucoljuk, és utána már csak a kreativitásunk szabhat határt a felhasználásához.
Először is reggelikhez igen jól használható. Rántottába téve nagyon laktató. A felkockázott főtt burgonyát kis zsiradékon jól megpirítjuk, és ezzel dúsítjuk a felvert tojásunkat. Természetesen tovább is dúsíthatjuk még hagymával, kolbásszal, szalonnával, gombával, cukkinivel, amivel csak jólesik. Ahány ház, annyi szokás. Mindegyikhez jól társul, és remek ízhatás érhető el vele.
Megtölthetjük vele a reggeli lepénykenyerünket. Készíthetünk belőle indiai verziót, vagy ahhoz hasonlóan magyaros fűszerezésűt is egy kis fokhagymás tejföllel. Gyakorlatilag egy rugalmas tésztát kell gyúrni, kinyújtva megtölteni a fűszeres burgonyával és a többi zöldséggel vagy pl. füstölt áruval, majd egyenletesen kinyújtva serpenyőben átsütni.
Köretnek felhasználni az egyik legegyszerűbb megoldás. Felkockázzuk vagy hasábra vágjuk, sózzuk és esetleg fűszerezzük ízlés szerint. Bő, forró olajban kisütjük, mint a steakburgonyát. A belseje már biztosan átfőtt és puha, csak a külsejére kell egy ropogós réteget varázsolni.
Amikor sütőben sült zöldségeket készítünk, akkor is felhasználhatjuk. A többi zöldséggel együtt fűszerezzük meg a feldarabolt burgonyát, szórjuk a tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, spricceljük meg egy kevés olajjal, és magas hőfokon süssük készre.
Szintén köret még, amikor az egész héjas burgonya egyik felét kicsit megvágjuk, fűszeres vajjal megtöltjük, és úgy sütjük meg a sütőben. Ennek továbbfejlesztett változata már nem is köret, hanem egytálétel. Ugyanis megtölthetjük akár fűszeres túróval is. Vagy becsavarhatjuk baconcsíkokba. Vagy bevagdalva megtűzdelhetjük zöldségszeletekkel. Sajttal megszórva, sütőben szép pirosra sütve, salátával tálalva tökéletes vacsora.
Ha már említettem a salátát, nagyon jó saláta-alapanyag is. Menyire szerethető a majonézes vagy az ecetes krumplisaláta! Azt nem szabad elfelejteni, hogy a burgonyákat megkülönböztetjük főzéstechnikai szempontból is. Salátákhoz az „A” típusú burgonya a megfelelő, ez az, ami nem fő szét, és szép textúrájú marad. „B” típusú burgonyából is lehet ettől függetlenül salátát készíteni, ám több odafigyelést igényel, és nem szabad elkeseredni, ha kettétörik keverés közben.
Ne feledkezzünk el arról, hogy tészta alapanyaga is lehet a héjában főtt burgonya. Kenyérlángos tésztájába alaposan összetörve nyugodt szívvel beledolgozhatjuk. A szilvás gombócot, nudliféléket és egyéb burgonya alapú tésztákat alapvetően sós vízben főtt burgonyából készítjük, de feles arányban nyugodtan keverhetjük a kettőt.
A felhasználása annyira sokrétű, hogy a listát végteleníteni lehetne.