A főztöd mellett az egészséged is meghálálja, ha hagymával ízesítesz
2020. July 8.A magyaros ételek zöme szinte elképzelhetetlen hagyma nélkül. Zsiradékot hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát, aztán jöhet a fűszerpaprika és a többi hozzávaló. Ismerős, ugye? De nem csupán nálunk ennyire népszerű, számos nemzet konyhájában kapott szintén előkelő helyet. És bár azért használjuk, mert „kell az ízekhez”, jó ha tudjuk, hogy az egészségünknek is jót teszünk vele. Lássuk, milyen jótékony hatásaik vannak a hagymaféléknek!
Tele vannak prebiotikus élelmi rostokkal. A prebiotikumok serkentik bélrendszerünkben a „jó baktériumok” működését, ezek pedig segítenek bélflóránkat karban tartani. Szintén serkentik az úgynevezett bifidobaktériumokat, amelyek probiotikumként járulnak hozzá beleink egészségéhez.
A hagymafélék szívünknek is kedvezhetnek. Számos tanulmány támasztotta alá, hogy a rendszeres hagymafogyasztás csökkenti a véralvadási zavarokat. És ne feledjük: a hagyma remekül ízesíti az ételeket anélkül, hogy koleszterinbomba lenne.
Sok C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag folsavban, mangánban, B6-vitaminban és káliumban is. Antioxidánsai sem elhanyagolhatók, így gyulladáscsökkentőként is alkalmazhatók.
Bizonyíték még nincs, de több kutatás folyik a hagymaevés és a vércukorszint összefüggéseinek feltérképezésére. Egyelőre elmondható, hogy a tesztelt állatok vércukorszintje a hagyma hatására jelentősen csökkent, normalizálódott. Feltételezések szerint a hagymában található kén felelős azért, hogy a szervezet intenzívebben legyen képes inzulint termelni.
A vöröshagyma mint gyógynövény a népi gyógyászatban sem ismeretlen. Egyrészt bőrbetegségek (pl. szemölcs), másrészt megfázás, köhögés, légcsőhurut ellen vetették be.
Forrás: Tips and Tricks