7 desszert sütés nélkül
Néha van egy-egy szerencsés nap, amikor érdemes rávetni magunkat a lehetőségre, és amíg a hőmérő el nem éri újra a 35ºC-ot, sütni néhány dolgot. De nem ez a jellemző, maradjunk ennyiben, úgyhogy itt egy kis gyűjtemény sütés nélküli desszertekből.
1. A sajttorta nagy kedvenc, és ezzel a módszerrel sütés nélkül is tudsz krémesen könnyű tortát készíteni. Csak tejszínhab és krémsajt kell hozzá, valamint a kedvenc gyümölcseidből egy kevés. Ha pedig kekszalapot is készítesz, az sem nagy mutatvány.
2. Főzni még mindig jobb, mint sütni, ezért ha éppen kedved van, párolhatsz gyümölcsöt. Borban párolt körte mascarponéval, egy kevés csokiszósszal isteni. Csak párold meg a félbevágott, kimagozott körtét kb ½ l fehérborban, amit fahéjjal, csillagánizzsal ízesítesz, kanalazz a kihűlt körtére mascarponét, és önts rá csokiszószt.
3. Főzhetsz citromkrémet is, amibe gyümölcsöket mártogathatsz. Ez pl. egy nagyon egyszerű recept, csak ki kell várnod, míg lehűl a krém, de gyorsan és könnyen elkészíthető. Kínáld mártogatósként, akár kekszekkel, akár gyümölcsökkel. Grantált siker, minimális hőhatás.
4. Tiramisu. Nem kell megijedni a nyers tojástól sem, a lényeg, hogy a ennek a süteménynek állnia kell. Nálunk is számtalan recept közül válogathattok, én most mégis azt ajálom, hogy nyáron gyümölcsöset készítsetek, hiszen addig jó, amíg van friss gyümölcs. Csigó Zita gyümölcsös receptjét ráadásul tojás nélkül is elkészíthetitek.
5. Trüffel, ami csokiból készül. Egy gyors ganache tejszínből és csokoládéból (60% a legjobb, 225 g-hoz 125 ml tejszín kell), esetleg egy evőkanál vajból, majd ha lehűlt, lehet golyókat formázni belőle, és kakaóporba hempergetve kész is. A felnőtt változhathoz még melegen adj hozzá 1 ek likőrt is, valamint gazdagíthatod fűszerekkel (csili, levendula, sáfrány, só, hogy csak egy párat mondjak), és adhatsz hozzá magokat is. Hűlés után ugyanúgy formázhatod.
6. Készíts gyümölcsös túróhabot egyszerűen, mégpedig tejszínhabbal. A túrót alaposan törd össze, sőt, át is passzírozhatod, hogy minél finomabb legyen. Verj habbá tejszínt egy kevés cukorral, a gyümölcsöt pedig turmixold, még főznöd sem kell. Keverd össze a túrót a gyümölccsel, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot és tedd a hűtőbe legalább 3 órára. Kész is!
7. A fagyi szendvicsről hallottál már? Mondjuk végy egy gofrit, vágd félbe, kanalazz rá vaníliafagyit, locsold meg mézzel, tedd rá a másik felét. Vagy: végy egy fánkot, keresztben vágd félbe, kanalazz rá csokifagyit, majd mártsd olvasztott csoki és vaj keverékébe a felét. Vagy: végy két karamelles kekszet, és keverj össze citromfagyit krémsajttal. Töltsd a kekszek közé és a kész a citromos sajttortás fagyi szendvics. Könnyű mint az egyszer egy.