5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!
1. Képzeld el egy éttermi szakács mennyi hagymát hámoz és aprít. Nincs annyi könny a világon, amit el tudna ejteni, ha mindig csak vágódeszkán szeletelne. Ehelyett közvetlenül a vízbe vágja a hagymát, ami nem engedi a hagyma sejtjeiből a vágás hatására kiszabaduló vegyületet a szemhez jutni. Ez egyébként bármilyen hagymaféle ízének enyhítésére is jó módszer: 5 perc hideg vízben és máris sokkal frissebb, kevésbé erőteljes lesz az íze.
2. A rizsről már sok szó esett itt, itt és itt, de még mindig van mondanivalónk: áztasd be! Ezzel lerövidíted a főzési időt. Ha tudod, hogy később rizst fogsz főzni, mosás után egyszerűen áztasd be, kb. 1 órára, ezzel jelentősen lerövidíted a tűzhelyen töltött időt.
3. Hogy gyorsabban tudj krumplit hámozni vágd le a két végét, hogy ne kelljen körbevágni, ami nehezebb és időigényesebb. A hagymát forrázd le, úgy könnyen lejön a héja, a fokhagymát pedig – sok gerezdet egyszerre – dobj egy befőttes üvegbe vagy két tál közé és hevesen rázd, amíg le nem jön a héja.
4. Ha nagy vendégség van, vagy egyszerűen csak szeretsz előre dolgozni, akkor az egyébként utolsó pillanatban, vagyis az utolsó 2-3 percben elkészítendő buggyanott tojást előre is megcsinálhatod. Ha „megbuggyantottad” a tojásokat, akkor emeld át őket hideg vízbe, és tárold a hűtőben, amíg szükséged nem lesz rá. Akkor tedd forró vízbe kb. 1 percre, hogy felmelegítsd.
5. Kaszinótojás rajongók figyelem: hogy ne kelljen küzdened a tojássárgák kikapargatásával, kezeld úgy a tojásokat, mintha avokádó lenne. Vagyis a hámozott főtt tojást egyszerűen óvatosan vágd körbe, a sárgáját kihagyva, válaszd szét a két felét, így a sárgája egyben marad és könnyen ki tudod szedni.