5 szuper receptötlet a kamrában pihenő paradicsomkonzervhez
2020. February 28.A paradicsom népszerű zöldség, alapanyag. Télen ritkán kapni igazán ízes, finom darabokat. Aki teheti, nyáron sokat főz be belőle, de lehet már konzerv verzióban is igen jó minőségűeket kapni. Íme 5 gyors vacsoraötlet darabolt, hámozott paradicsomkonzervhez.
A legegyszerűbb paradicsomleves
A paradicsomkonzerv tartalmát leturmixoljuk, lábasba öntjük, megfűszerezzük sok bazsalikommal és kevés oregánóval. Egy csipet kakukkfüvet is elbír a leves. Sózzuk és felforraljuk. Forrón, reszelt parmezánnal vagy kis mozzarellagolyókkal tálaljuk.
Baconös tészta
Az egyik legegyszerűbb tészta verzió, amikor kis olajon megpirítjuk a feldarabolt bacont, reszelt fokhagymát teszünk rá, azzal is pirítjuk egy percet, majd nyakon öntjük a darabolt paradicsomkonzervvel. Kicsit sózzuk (a bacon sós, emiatt óvatosan sózzunk), bazsalikommal fűszerezzük, rottyantunk rajta egyet, és már el is készültünk. Ebbe a verzióba egyébként a bacon mellett tehetünk pl. kockázott cukkinit is. Ilyenkor a paradicsomot akkor öntjük rá, amikor a zöldség félig megpárolódott. Jól illik hozzá a farfalle tészta, illetve tálalásnál a friss bazsalikom.
Tonhalas tészta
Kis olajon megpároljuk a lereszelt fokhagymát, ráöntjük a darabolt paradicsomot levével együtt, kevés só, bazsalikom kerül bele. Felforraljuk, majd mehet bele a lecsöpögtetett natúr tonhalkonzerv és az aprított fekete vagy zöld olajbogyó. Óvatos átkeverés után sózzuk még, ha kell, további pár perc főzés után kész is, mehet a kifőtt tésztára. Penne tésztával az igazi.
Kolbászos tészta
Kicsit a magyaros irányba fordulva az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, és rászórjuk az apróra vágott kolbászt. Együtt pirítjuk, szépen kisül a kolbász zsírja, felöntjük a paradicsomkonzervvel, kissé megsózzuk, borsozzuk. Ehhez is illik a bazsalikom és az oregánó is. Ízlés szerint fűszerezzük, felforraljuk. Amikor átmelegedett a paradicsomlé is, és a kolbász zsírja feljön a szósz tetejére, készen is vagyunk. Szintén főtt tésztával és jó sok reszelt sajttal tálaljuk. Kiadós étel.
Mindenmentes indiai cukkinifőzelék, azaz szabdzsi
Nem tudtam kihagyni egy indiai verziót is a felsorolásból! A cukkinit felkockázzuk, kevés olajon, erősebb tűzön pár percet alatt megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálkába. A maradék olajon enyhén megpirítunk egy kevés római köményt és fekete mustármagot. Reszelt gyömbért és fokhagymát, illetve aprított hagymát teszünk rá. Pár perc alatt átpároljuk. Megszórjuk vörös chili porral, őrölt korianderrel, kurkumával. Felöntjük a darabolt paradicsomkonzervvel, sózzuk, majd alaposan összefőzzük. Hozzátesszük a pirított cukkinikockákat, óvatosan átkeverjük, ha kell, még utána sózunk. El is készültünk, friss petrezselyemmel vagy korianderrel tálaljuk.